Translate

Tuesday, January 18, 2011

senarai2 biasiswa!!



asslamualaikum terutama kepada pelajar-pelajar di malaysia kerana entry ini khas untuk anda yang sedang mencari biasiswa bagi menampung perbelanjaan anda sewaktu pengajiaan anda…sama sepertia aku..aku pun pelajar malaysia dan selalu usha-usha lawan web berkaitan dengan biasiswa mana tahu rezeki boleh aku sambung belajar kat luar negara..,
ok lah aku x nak taip panjang-panjang, jom kita semak serba sedikit biasiswa yang ada kat malaysia ini…
1. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
Biasiswa JPA ini boleh dimohon dalam masa 7 hari selepas result SPM diumumkan. Untuk JPA dan MARA, anda hanya boleh mohon salah satu sahaja dalam website eSILA. Biasiswa JPA 60% untuk bumiputera dan 40% untuk bukan bumiputera. Masa zaman saya dulu, interview JPA menggunakan dwibahasa.
Anda akan dapat 1 tajuk untuk dibincangkan dalam kumpulan selama 30 minit. Bahasa Melayu (15 minit) dan bahasa Inggeris (15 minit). Mungkin formatnya berubah, tapi saya pun tak berapa pasti. JPA menawarkan 1800++ tempat setiap tahun.
Untuk tips-tips temuduga JPA, sila klik di sini.
2. Majlis Amanah Rakyat (MARA)
Nak mohon biasiswa MARA pun guna website yang sama untuk mohon JPA. MARA hanya untuk pelajar-pelajar Melayu dan Bumiputera sahaja. Interview MARA tak sama macam JPA. JPA interview secara berkumpulan manakala MARA interview secara individu, face to face dengan 2 orang penemuduga.
Ada course tertentu hanya ditawarkan oleh JPA seperti Farmasi. Tapi jangan bimbang, course-course lain seperti Medicine, Biotechnology, Engineering, Accounting dan sebagainya ditawarkan oleh JPA dan MARA. Cuma kadang-kadang konfius juga sama ada nak JPA atau MARA.
Katakanlah anda dapat  6A1 4A2 atau 7A1 3A2 tapi anda nak apply course Medicine. Saya syorkan anda pilih MARA sebab dengan result yang anda dapat, susah untuk dapat JPA melainkan result anda 9A1 1A2 atau 10A1. Sama juga untuk course-course lain.
JPA dan MARA dua-dua ada kelebihan.
  • Peluang nak dapat MARA lagi tinggi berbanding JPA kerana JPA kena compete dengan semua orang tak kira Melayu, Cina atau India.
  • Kalau anda dapat JPA, anda memang dapat biasiswa walaupun keputusan tak cemerlang mana pun time degree. Kalau MARA, ada portion yang anda kena bayar kalau result tak cemerlang. Ini dinamakan biasiswa boleh ubah.
  • JPA anda terikat beberapa tahun dalam sektor kerajaan. Biasanya 6 tahun kecuali doktor terikat selama 10 tahun. MARA, anda bebas untuk bekerja di mana-mana sahaja even di luar negara sekalipun.
  • Jika anda memohon course Medicine, JPA biasanya menawarkan program twinning iaitu 3 tahun di Malaysia dan 3 tahun di luar negara. Kalau MARA pula, 5 atau 6 tahun di luar negara. Kalau saya, saya akan mohon MARA.
3. Petronas
Petronas ada tawarkan biasiswa untuk belajar di UTP atau di luar negara. Apabila dapat tawaran temuduga, anda harus mengikuti educamp selama 2 hari di UTP, Tronoh, Perak. Sepanjang 2 hari berkampung di UTP, anda akan menduduki English test (Grammar) di samping Science and Math test untuk jurusan-jurusan Sains (Engineering, Geology, Geophysics) dan Math test untuk jurusan-jurusan Business (Accounting, Economic, Finance).
Ada juga personality test untuk menguji kesesuaian anda dengan course yang anda mohon. Hari kedua, interview dalam kumpulan seramai 5 orang dan anda diminta untuk menyelesaikan satu permasalahan. Setiap orang diberi peranan berbeza dan kena bentang serta tegakkan hujah masing-masing. Interview Petronas sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.
Masa zaman saya, Petronas ada berpakat dengan JPA rasanya. Sesiapa yang dapat JPA tak akan dapat Petronas dan sebaliknya. Tapi siapa yang dapat MARA boleh dapat Petronas.
Untuk biasiswa Petronas, boleh mohon di sini.
4. Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)
Sesiapa yang berminat nak jadi cikgu tapi nak ke luar negara, bolehlah apply biasiswa KPM. Setakat pengetahuan saya, kesemua pemegang biasiswa KPM dihantar ke UK. Bolehlah nanti tengok Man U lawan dekat Old Trafford.
Menurut rakan-rakan saya, anda akan buat degree di UK selama 3 tahun dan balik Malaysia untuk buat program pendidikan selama  1 tahun. Syarat untuk fly ke UK, mestilah mendapat 10 mata ke atas dalam peperiksaan A Level.
Saya pernah terbaca satu syarat untuk memohon biasiswa KPM ni iaitu tidak boleh menerima apa-apa tawaran lain. Tapi saya perjelaskan di sini, anda mohon saja. Tak semestinya anda mohon KPM, peluang anda untuk dapat JPA terus tertutup.
5. FELDA
Biasiswa FELDA terbahagi kepada dua iaitu untuk anak-anak FELDA sahaja dan juga anak-anak selain FELDA. So sesiapa pun boleh mohon kalau terasa nak mohon. Semua course boleh dimohon. Borang permohonan boleh download di website Felda Holdings nanti. Tapi bukan sekarang, sekarang tak keluar lagi.
6. Yayasan TNB
7. Yayasan TM
8. Yayasan Khazanah
9. Yayasan UEM
10. Sime Darby – untuk trial SPM sahaja
11. Bank Negara Malaysia (BNM)
12. Permodalan Nasional Berhad (PNB)
untuk matlumat yang terkini anda perlulah sentiasa update matlumat di laman-laman web yang sediakan biasiswa tersebut….Ada juga yayasan atau kerajaan negeri yang menawarkan biasiswa seperti Yayasan Terengganu dan Kerajaan Negeri Sabah. Jadi, anak-anak Terengganu dan Sabah bolehlah mohon dengan syarat tidak mendapat apa-apa tawaran biasiswa lain.

Saturday, January 15, 2011

you BREAK myheart so damn hard..

aku cintakan kau..tapi kau lukakan hati aku..sakit sgt rasenyer..ko buat aku lalui kesakitan itu buat kali kedua...ko pernah berjanji,tidak akan melakukan hal yg same mcm ex aku buat..tapi..ko penbohong!!! sume jantan mmg xgune..aku benci kau..cukuplah kali ini aku merasai kesakitan ini..cukup!! ini kali yg terakhir..cukup sgt!!! jgn ko pernah hadir dlm hidup aku lg lepas nie..aku benci kau zunaidi!!! aku benci kau!!

Tuesday, January 11, 2011

isi payah..xisi lagi payah

sumpah aku rase nak bunuh org skang nieh...apsal dari tadi xboleh2 nak isi form upu??? feddup nak mati dowhh..dahlah prom asyik tukar tempat tapi tu tolak tepi dulu ahh..yg skit haty neyh..asal buat perangai wahai cik upu???awak xnak bagi saya isi ke???!?!!!!!!! arhghhhhhhhhhhh!!!!

Tuesday, January 4, 2011

cEriA HATiKU..Lalalala..

nilah muka aku yg dipaksa and dibuat2 senyum pada first day nak gie kagumas..cuak taw!! try to calm myself dgn menghirup sedikit air teh tawar..hoho..xleyh manis2 yeah..SATU SUDU SUDAH CUKUP..Hehe.tau x ayat sape tuh?? jawapan dy..ayat TV larhh..haha



simple meal yg baru dipelajari..



nie name die,,erm,casa ape ntah..aku xbape nak tgkap chef shazwan cakap time demo tadi..payoh sgt nak menyebutnyerr..haiiaahh..senang sgt2 buat benda niyh tau..xsampai 10 min boleh siap..
nak tahu x macam mane??hehe

senang jer..korg amek roti,sapukan mentega then bakar dalam oven dgn api sederhana perlahan..then,topping atas ikut selera sendiri..contoh,letak hirisan tomato,then tindih en tuna or sardin ke,then letaklah hotdog ke..keju ke..last sekali,korg cucuk dgn lidi pendek tuh..nak lawa,hias2 lah sikit..hoho..
*roti tuh potong size one bite..kire kecik2 ah..1 roti potong 4,kerak luar dibuang yea..

SELAMAT MENCUBA TAW!!!HEHE


2ND DAY DI SANE AGAK MENYERONOKKAN..SAYA HAPPY SGT..XSABAR NAK TUNGGU ESOK PLAK..K LAH..GTG NOW..TADAAA

Monday, January 3, 2011

eiiiwww!!! it grossy ok!

3 jan 2011..school no more..sedih lah plak..bgun pagi2 teringat nak iron baju skolah wane hijau taik lembu tuh..kejar mase nak naik bus..terburu2 makan breakfast,mujor xtercekik..ohh!! aku rindu kamu wahai j3 ku..hurm..


lets story what i've done today..1] went to kagumas culinary art of academy..perhh,AYUNI BELAJAR MASAK BHAII..lawak doe!!
Aku..terkejut and rase takut sgt dgn suasana baru kat sane..seram kakiku..haiihh..the boys like TEROKNAKMATI!! The girls plak,yucks!! SUMPAHGEDIX!! Mmg bukan type aku puye kwn2lah kan..hurmm..the tutor kat sane plak..POYO2 JER LBEY..Bikin bengkek hati jerr..


TAK TAULAH CANE AKU NAK HARUNGI HARI ESOK AND NEXT2 DAY TILL 6 MONTHS..HUHU..WISH ME LUCK AND PRAY FOR ME YEAH??