Translate

Saturday, April 30, 2011


 BROKEN HEARTED =____=

im in love with you-know-who...and yes he know bout that cuz both of us had confessed to each others once..but it's yearss agoo..human changed,same goes too heart feeling..im too afraid of losing him..i want him..just him but does he know bout that?? he just live near me but it.s hard for me to accidently met him or see him at taman like before..

dulu...we had a good times together but now?? we rarely spoken to each other..=__='
i always thinkin bout him and he always showed up in my dream..i tried to hate him but i just cant!!
i missed his smile..the times we talked together with laughed..smile..hurmmm...one had said to me,'sometimes past is better than present'

and it is sooo true you know..yeahhh i know [X SEMUA YG KITE MAHUKAN AKAN DAPAT KITE MILIKI ]

I know bout that...it'r easy to say it in words like..just be relax..times will help you to forget bout him..or make urself busy and u'll not thinkin bout him..BUT THE FACT IS..IT'S ONLY WORKS ON THAT TYME OKAYHHH!!!

im not in good mood..entahlahh..bgun pagi teringat kat dy..mcm hampeh plakk..yelahh im hoping on him then when we know that our hope just a hope..memang rase sediyhh ya ampunnn lahh kan?? hurmmmmm....im gonna to students hectic life soon so i have to rid of the king of feelings from now agar it wont disturb my study..i dun want to face failure again as i had on my spm...so love love thinggiee like this has to be stop ryte now!! 
wake up ayuni! wake up! he doesnt love you anymore..so STOPPP HOPING!!!
make a move on your life..insha'allah u;ll get a better person than him..Allah will never let you down cause He knows everythnig..HE'S THE MIGHTY..REMEMBER THAT DARLING ^_^..

SO stoppp mourning and be happy..it's okay to be a loner..cuz you still get a girlfrenss on your back..they will always by ur side *if they are your true frenss lahh kan..

so have a great day and lead a happy life dear!!!! SMILE SMILE SMILE SMILE SMILE SMILE ALWAYSSSS...




Friday, April 29, 2011

MATI ITU PASTI




Apabila tajuk ini dihuraikan maka ramai dikalangan kita sukar untuk membaca disebabkan ketakutkan penghuraian ini akhirnya MATI.

Firman Allah SWT; Bermaksud; "Bagaimana kamu kufur (ingkar) dengan Allah dan adalah kamu itu mati maka kamu dihidupkan, kemudian kamu dimatikan kemudian kamu dihidupkan kemudian kepada-Nya kamu dikembalikan" 
(Surah Al-Baqarah : Ayat 28)

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud .Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.

Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.

Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda Akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang Maha Berkuasa lagi Maha Pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh Mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.

Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali

1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dgn selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.

3. Aku rumah penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yg menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan "Laa illallah, Muhammadur Rasulullah" supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


Hey there!!
Love ice cream?? Then try this..


How to get it?
-     Just order from zahin [mat] or fatnin
-     Or come to my house and make your order
-     *no 36 jln 7/3d seksyen 7
-     OPEN TO TAKE ORDER [5.00PM-7.00PM] DAILY


The price : only RM 1.30 EACH ^_^

CONSIST OF 3 FLAVOURS :
-STRAWBERRY        -CHOCLATE          -VANILLA

this is it..MY FAVERET

JOM TRY DO OUR OWN SYTLE AND RECIPES OF ICE CREAM GORENG ^___^ [FUN AND SIMPLE]

by Ayuni Athirah Abdul Rashid on Wednesday, April 27, 2011 at 5:12pm
BARANG2 YG DIPERLUKAN ADALAH :

1. ROTI GARDENIA [OR WHAT KIND OF ROTI YG YOU'LL SUKE]

2. ICE CREAM FROM ANY FLAVOURS 

STEPS :

1. TAKE ONE SLICE OF BREAD 

2. PUT A SCOOP OF ICE CREAM IN THE MIDDLE OF THE ROTI

3. TAKE ANOTHER SLICE OF ROTI AND PUT IT ON TOP.

4. JUST WHATEVER THAT YOU HAVE AT UR HOMIE YG ADE SHAPE BULAT
EG [CAWAN/BEKAS AIR..JUST BE CREATIVE OK]

5. USING THAT CAWAN,TEKAN THE ROTI UNTIL YOU GET A ROUND SHAPE

LASTLY STEPS GONNA BE ....KITE GORENGLAH!!!!

*NOTE - ENSURE YOU'LL GORENG MENGGUNAKAN MINYAK YG BETUL2 PANAS DALAM KUANTITI YG NYK..WELL IT'S DEEP FRYING COOKING METHOD YOOO..


AND YAA...JGN GORENG TERLALU LAME OKAY..

bahan bahan yg diperlukan
put the ice cream at the middle okayy!!
just letak jerrr satu slice roti kat atas yg tadi tuhh
tekan tekan kuat kuat sampai jadi bentuk yg kite mahukan
camnilah rupe nyerrr after dah tekan..then ready for goreng2 tyme..^___^

JUST DOING BIZNESS THINKIN' HERE..^__^

Mind of Bussiness


Hey there!! ^_^

right now,at this moments im just thinking how to make money..other word is how to gain money! werkk..
why money is important in our daily life??padahal oldies and people outside there always said that MONEY CANT BUY EVERYTHING IN THIS WORLD! but hello guys..if we dont have money what we gonna to eat?how can we able to pay our education fees..electricity..even nak masuk toilet punn kena bayar taw sekarang..NOTHING IS FREE FOR GOD'S SAKE OKAYHH!!

So..i pn adelah kan terfikir camne lahh aku nak gain money yg modal nyerr ciputt but UNTUNG besar!
then after do survey there..survey here i got the answer to my question!  $__$

Almost everyone love dessert..so do i,and im good in doing dessert stuff so from there im start to rangka2 my own bizness..and it's start with the :
  1. modal [ FAMA of course..hehe]
  2. sasaran [kids..my sista n brotha friends larhh..if xdorg sape lg..kan2??^__^]
  3. iklan..promotions..just to ensure people know what the hell im doing yaww! harhar *giler glam betull..lol
  4. calculations of budgets for the stuff like roti..icekremm..plastic bag..minyak masak and segala bagai lahh..
  5. tempat niaga..must = HARUSLAHHH strayegiks okayy..*nty xlaku lahh..huhu :(
LAST BUT NOT LEAST IS..HARHAR OF COURSE LAH THE CHEF*ME*
IF THERE'S NO *ME* 
IT WUD NOT HAVE THE ICE KREM MELTS IN YOUR MOUTH YOO!!!
YUMMIEE *_*

Thursday, April 28, 2011

my unconDItional love...^__^

 i admit im a notti gurl..and i can easily jealous..but i do love u guys..and i mean it from my bottom heart..i dont want to unbreak our bond *the friendship bond* because YESSS!! I LOVE YOU GIRLFRENSS..
for whatever my mistakes..i hope y'all can forgive me..im not used to be a cheesy person BUT WUARGHHH..im scared im gonna to lose you..so i dedicated this song just for you guys!! my GIRLFRENSS *__*



BELIEVE ME..i love you guys so ketat2!!

 3 LADIES ONE FRENSHIP..
 SWEET SALIHAH ^_^
ILI AND ME
 MY MODEL FRENS *AZIFAH :)
 5 budiman 2010 batch AWESOME!!
 We At back side..ngehngeh
 shud be seven of us but syakie wasnt here *in the picca
 kau apahal?? haha..*joking aroung
 jump jump up too the sky
it's soooo ili style..^_^
 me..and best buddies *syakie  was not here,she's on her vacation on that time
 star..symbolisto our frenshipp
 lea and nabilah *both of them are cute
my classmate..my deskmate ..and ohh yaa she's my best gf ever! ^_^








TRUE FRIENDS ARE NEVER APART
MAYBE IN DISTANCE,
BUT NOT IN HEART <3

MIDNITE crazinesssss..

OMG!!! FINALLY MY MISSION FOR TODAY IS ACCOMPLISHED!!! PFTTT..PENAT GILERR SELONGKAR SANE SINI..JUMPO PUNN WHAT I WANT TO ADD ON MY BLOG!

WUARRRghhhh..aku penat tau!!

i'm thinkin..just thinkin..what shud i do next?
im done with my college..so what shud i do to get rid of laziness in me *rasenyerr dah cakap dah ayat what shud i do tadi* horhor..
layan lahhh..hurm..lets do listings yooo!!! [my faveret for sure]!!

first thing first is :
  1. HOW TO GAIN MONEY..moneymoneymoney...i love money!
  2. how to CUT OFF the excessive fats on my body..*masuk biggest loser lah mangkuk!*
  3. how to how?heh? i MEAN i need to jage my attitude from now..*dah besaq mau kawin sudahh..harhar ^_^
  4. and maybe manage my time properly? i notsogood in time management
  5. [IM HONEST OKAY]..HORHOR..i know im suck but who cares huh?? as long as i did everythin before the dateline it's MORE THEN ENUFF okeyhhh..lol.*mengong sudah bermula..=}


NO MORE EXTRA FAT PLEASEEE!!


GREEN IS THE COLOUR OF MONEY!! *I'LL BE YOUR GIRL IF U HAVE A TONNE OF MONEY...$.$




SO THE CONCLUSION IS....NONE! ZERO!
UNLESS I KICK MY ASS TOMORROW MORNING AND START JOGS AND EVERYTHING RELATED TO ACHIEVE WHAT I WANT TO..HORHOR..

malas maybe?? harhar


i'm just tooo lazy to do almost everythin'..haiyooo!! well guys pernah x you all rase like at particular moments u have a tonne of ideas to share with your frens in ur blog but when u're in front of the lappy..the ideas is gone!! or dlm erti kate yg lain u're just not in mood to post it at all..*malas nak taip*
but rase lil bit envy plak tgok others blog yg kemas n di update almost everyday..hoho...kalaulah everythings that i do can be immediately stated here..*xadelah payah2 susah nak menulis..harhar..^__^

Friday, April 1, 2011

cool yoo!!!

erk....ok! im stucked!..no ideas coming out..xtau nak cakap ape..haha..just nak bitau yg im on my way nak siapkan my own vids..VIDEO??? YES laa...asal xpercaya?
ellow giprenn..i love to try somehing nwe..love to discover ok...wookwookk..tuggu taw!!
khrkhr..i nak buat vids mcm niyh..hehe
tengokk bawah sume...
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/VhBSkicgNuE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>