Translate

Tuesday, July 31, 2012

i speak-out LOUD



As you all know, I had a problem with my teacher,one that responsible do my license because he always postpone our classes. He's  promises-breaker. deep down, I felt stupid because I decided to use his service that greatly dissapointed me. I don't want to be rude to anybody because it's so not me. But, seriously he make me to be one of it. "how could you?" haihh..

I don't like to be push by anyone in this world and I think,so do you right?
so, it wasn't a great thing to do when I have to push again and again to someone else. BUT I HAVE TO! Don't blame me. You're great in person if you handle your work in time. I might be younger than you, but I really have to say this, YOU NEED TO CHANGE, FOR YOUR OWN SAKE,NOT FOR ME AND NOT FOR OTHER PERSON.

Are we clear now? I hope so. You may hate me for doing this, but i hate it more okay. I need to speak out LOUD to get my right,not to bring you down.

I really appriciate your cooperation.

Thank you.


( message to him : Salam abg quore,  I know my license will be tested by jpj on sept,I’m okay with that now but what make me curious to know is,when can  I  get my practices on? As you know, I’m going to reg-in on 2nd of Sept and I probably will be sort of  busy settle down my packaging and all stuffs. So, it’s almost end of Ramadhan,and our drive-on classes not even start yet. I’m really looking forward for it. Seriously, I  want to get it done as soon as possible and I don’t want to running-out of time practicing after raya. Can you get me? Are we clear? 
# honestly ,I’m quite dissapointed with your service and I’m sorry if I make you feel offended  but I’m  not a liar so I’m telling you the truth. )

jom pakat ramai-ramai cakap qlate!

yuhuuuu~

apa khabar sahabat2 ku di luar sana sekalian..teheee...so,for the latest update..i nak ajok uolls kecek kelate..bagi lidah tergeliat-geliat sikit,buleh ke xbuleh?

hehe ^_^

# khas utk nabila semac grup

Sunday, July 29, 2012

mari merungut!

can you see the header above say what? it's merungut time, complain something.
arghh..

before i forgot, assalamualaikum!

yaa.. im here nak merungut ..
im so stress and worried about my car license..im not even get L yet padahal it almost past 3weeks kot i passed the test. whattheheck gile??

one of my friend amir yg i kenal kat sana,car test academy tuh already proceed to next level..practicing and learn how to drive-in the car padahal we went to kpp,taking car test bahagian 1 and bengkel sama2 kot..

nih yg aku bengang ni!!!!!!!!  i tried many times hantar messages sume kat abg driver tuh tapi dia tak balas pun and kadang2 tu tak angkat hp pun! how dare you! duit ape sume aku dh bayar kot! erh,duit nak laju je,kerja tak jalan..cakap je reti potpet sana potpet sini tapi hasil apa pun  takdak! harrraaaammmm!!!

aku dah nak reg-in mask blaja 2nd of sept ni dh and when i asked my fren amir,dia cakap paling awal test jpp pun this 7 sept..hah,mmg aku DEKAT giler nak balik amek test. aku mmg angin nak meletop lah kan..

dh lah nak amik test jpp uh at least kena tggu lesen L cukup sebulan..mmg lahabau puye org. aku sakit hati betul lah dgn kau. dh tau diri tu ade mcm2 puye bisnes pehlis lah adekan work schedule or hold on dulu yg tak penting sume tu..and if you rasa you cannot handle this stuffs sume,tak payah lah nak tarik masuk org dh..aku geram nih dgn kau bro..lu cakap tak serupa bikin kot.
APA CERITE NI BRO? LU BANYAK LANGSI LAH SAMA GUA INI MCM..


arghhhhh!!!! aku marah betul dgn kau niyh bro..kau jgn sampai aku bakar ganyang kau nanti. geram giler..


aku pakat suruh ramai2 boikot tempat kau kan saja je kau bankrupt.

#dlm hati mmg ade rasa mcm nak suh kau bankrupt,biar ko sodar sikit langit ni tinggi ke rendah!


Sunday, July 22, 2012

POSISI JERAWAT PETANDA TUBUH TIDAK SIHAT!


Posisi Jerawat Petunjuk Kepada Kesihatan Seseorang

Hiasan
Oh..Tidak! Jerawat. Kebanyakan orang pernah naik jerawat di muka tidak kira besar atau kecil. Kalau tengok cermin mesti tidak sah kalau anda tidak belek-belek muka, nampak jerawat mulalah rasa sakit hati dan geram kan? Itu perkara biasa.
Ada setengah orang cakap jerawat ini menyusahkan dan memalukan bila sudah naik banyak-banyak di muka. Sampai ada yang sanggup tidak mahu keluar rumah bila muka berjerawat. Betul ke? Tapi jerawat tak boleh dibiarkan sebabkan kesannya sangat teruk.Tapi tahukah anda posisi jerawat boleh memberi petunjuk ataupun isyarat tentang kesihatan kita walaupun bukanlah secara menyeluruh? Menarik bukan? Jom teruskan membaca info dibawah.

Jerawat kat DAHI

Haba badan yang melampau serta peredaran darah yang tidak baik menjadi punca kepada naiknya jerawat kat dahi kita. Orang yang ada jerawat kat dahinya selalunya memiliki sifat panas baran.
Untuk menghindari, dinasihatkan supaya menjadikan amalan untuk tidur awal serta bangun awal. Selain itu pastikan dapat tidur yang cukup dan minum air banyak.

Jerawat kat HIDUNG

Kalau jerawat di batang hidung, ianya bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Jika ianya di hujung hidung mungkin disebabkan haba perut melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal.
Dan jika di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi yang mempunyai masalah.

Jerawat kat DAGU

Kalau jerawat tumbuh di dagu pula, berkemungkinan fungsi buah pinggang telah terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Untuk kaum wanita yang mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

Jerawat kat PIPI

Jika jerawat tumbuh di pipi kiri, fungsi hati mungkin kurang lancar seperti dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah. Jika di sebelah pipi kanan, fungsi paru-paru berkemungkinan tidak normal.

Jerawat kat BADAN (Belakang dan Depan)

Bagi jerawat yang tumbuh di belakang atau depan badan ianya memberi petanda kemungkinan sistem perkumuhan bermasalah, seperti terkena sembelit. Dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan yang sihat bagi memastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.
Nampaknya ada yang terus menghadap ke cermin untuk melihat posisi jerawat anda. Walaubagaiman pun artikel yang dikongsikan ini adalah sekadar rujukan sahaja. Untuk mendapatkan maklumat lebih jelas mengenai tahap kesihatan, anda perlulah mendapatkan rawatan dan nasihat doktor.

P/S: Tips untuk kulit sihat

Anda dinasihatkan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong sehari. Ini akan membantu anda utk menyeimbangkan suhu badan dan membebaskan toksik yang tidak dikehendaki daripada tubuh badan kita. Ia juga membantu pelawasan.

cabaran ramadhan!!

assalamualaikum ya ukhti sekalian.
semoga dirahmati dan diberkati oleh-Nya..

alhamdullilah diriku ini masih sempat meraikan ramadhan tahun ini. syukur!

bila direnungi kembali masa lalu, setiap kali ramadhan datang menziarahi,diri ini pasti dilanda dugaan terutama sekali dari segi kesihatan. tidak pula ingin merungut,kata ummi inilah salah satu cara untuk menghapuskan dosa-dosaku yg tidak terkira banyaknya itu. kesakitan yang diberi adalah satu ujian buat ku untuk menguji tahap keimanan ketaqwaan dan kesabaran aku..untuk melihat sejauh mana aku mampu bertahan dengan ujian yg kecil ini. kalau tahun lepas diri ini undergo major operation di bahagian mulut..lalu tahun ini,di beri pulah ujian di bahagian mata..naik ketumbit..

this is my 1st time ketumbit..perit pedih gatal hanya DIA yg tahu. Ya Allah,kau angkatlah penyakit ku ini.


it's getting bigger now..picture taken today this morning 




skip jap : target for my ramadhan.

last year my ibadah for ramadhan wasnt good enough. selalu alhamdulilah khatam satu al-quran tapi last year i failed to khatam. so, i need anjakan paradigma! yes,sangat perlu!!

so...my target will be ~~

1. jaga my solat!

2. khatam alquran INSHA'ALLAH

3. hafal makna2 bacaan dalam solat

side target,hehe:

1. kurus kan badan ehem2..to S shape.
2. taking care of y skin more,no more zits and scars..



ayuhlah wahai sahabat2 ku berubah kearah kebaikan..sesungguhnya bulan ini adalah satu bulan "training centre" untuk mengembalikan hati kita semua kepada fitrah. bulan ramadan adalah satu bulan bulan tarbiyah.

bulan untuk kita menundukkan nafsu kita. satu bulan peralihan buat kita semua untuk melahirkan dan meningkatkan ketaqwaan kita. INSHA'ALLAH!!

human change for better.

tolak jauh2 setiap segala sikap mazmumah dan tanamkanlah diri untuk menyemai budi pekerti dan nilai mahmudah dgn sebanyak2nya!


#setiap perubahan itu pasti ada cabarannya. kesusahan yang dilalui pasti akan berakhir,yakinlah pada tuhan mu yang MAHA ESA! sesungguhnya, dalam setiap kesulitan itu pasti akan ada kesenangan. insya'allah!

semoga berjumpa lagi



Saturday, July 14, 2012

facebook before we face-book!

yeeeehaaa! assalamualaikum semua rakyat jelata beta..*koya jadi rajo menta deh*

pada malam yang sungguh hening ini,beta berasa amat bersyukur ke hadrat illahi atas limpah rahmat kurniaan yang diberi. alhamdullilah. rakyat2 ku mesti sudah sedia maklumkan yg UPU result dah tubik. so i posted mine place and my course too (check kat lastest entry)
that entry sempoi je,snap pic terus publish..eksited sgtlah katakan..well,dlm beta duk bergumbira ada juga rakyat beta,sahbat beta yg berdukacita. jadi,beta cuma mampu titipkan doa buat kalian semua agar perjuangan kita kelak akan dipermudahkan oleh-NYA.

civil engineering is my top and my goal after i kiskout bio and stop dreaming to be a doctor..*drop bio sebab spm result xcun,padahal boleh je nak recover balik tapi dah perpatah arang berkerat rotan dgn bio*

jadi,apa yang beta dapat inilah yang terbaik buat beta. insha'allah. walaupun bonda dan ayanhanda beta nampaknya tidak begitulah se-eksited state mcm beta sebab mereka hope beta dpt kos pendidikan. hurmmmmmmmmmm..........

sorry pa..sorry mi...it wasnt because i dont put that course into mylists,i do put it cume i have no luck to be TESL tece lah ..*mana taknyerrr,grammar pun lari lintang pukang lagi,tak berapa sihat lagi..macam mana mau ajar itu olang maa?? u tell me lah *

ape2pun..beta bersyukur sebab dpt kos yg beta mahukan and go to place that i want to go,cume bukan UTM lah kan..it's UTHM..ade H je disitu,jgn tertinggal terlepas tengok plak.


yg bestnya lagi,ramai plak sedara mara beta duduk sana,bahkan my pakcik puye bini is one of lecturers there. how ohsem is that? ohsem kan??hehe...plus,ade banyak tempat persinggahan! i loike loike verry the muchiee..hehe*hotel free* kuikui..^_^

and paling penting,i nak sgt gie singapure-pure..heee..seberang je tuhh..kau hado?haha..

mohle kita gie johor meh..lai lai..

ohooiiii..lupe plak,semua yg kat atas mcm lari tajuk kan?haha..well,nak main game,nak layan fb sampai tak tidur2..nak buat ape semua keja yg kreatif unik sume,inilah timenya.perfect one time i tell you,nak kurus kan badan pun cun juga sebab pahni dah kena fokus maa to study.. no more play2 around..can still play tapi kena belajar sampai score betul2 lah. kasi layan our life the UNI dgn sebaik-baiknya! make it years that can make u proud to share and storie-morie to your childs one day.

#stop here,lenguh tangan taip using only one hand,other hand pakai inai..and it's midnight already so let have some rest jum..see you next time rakyat2 ku semua!! dont miss-miss me yaaa..

=.=' perasan ada org miss kat beta..haha

so..FACEBOOKLAH DULU BEFORE WE HAVE TO FACE-BOOKS AGAIN! 

Thursday, July 12, 2012

bracelet!

hallo there!

i just bought myself a new bracelet. it's cool because it describe me well..hehe

take a look dear ^_^



ikan = i'm pisces so ikan is my zodiac icon.

the girl = she's sweet and love beautiness,look elegant yet simple

music = music is part of me.

the lion = i used to be called as 'lion' time kecik2 dulu cause saya sangat garang..muahaha

kucing the catty = i takut kucing!

kereta biru = maybe credits to uncles taci yg bnyak bawa saya ke destinasi yg ingin dituju kot? :3

the cute exclusive car = i love this car,small but look good..classic but still have their own class..ala ala classy gitu lorh..


itu je nak share sebenarnya..

penat arini bawa cousins pusing2 area seksyen tujuh..hehe



# i'm seram sejuk already waiting for my UPU RESULT! pray for the best !

Tuesday, July 10, 2012

PART 1 DONE!

assalamualaikum and good evening all! 


just wanna say
 I PASSED MY PART 1 (LICENSE) THE TEORI 




#though had to re-sit it twice,hehe but at last i still passed it kan? hehe

Monday, July 9, 2012

test car

okay esok ada test car. harap2 lulus. amin!

ADDICTED TO....


Tadaaaa~ assalamualaikum semua!! *im happy,adrenaline ter-boost bnyak pulak.hehe

talking about addiction today. well just go to the main core,dont want to waste any of your time lah.

different people in this worls would have different thinggie that become their addiction,their passion. so do i..and my new addiction and i think it's freak one is....I JUST GO WILD TO CLEAN UP MY SPACE and i cant stop myself from thinking where to buy and how to find a good broom,dust-trapper and high quality of vacuum. haha! i just cant get alonh with hairs,dusts and all dirts that keep playing  and dancing happily infront of my eyes! RASA MCM NAK SEPAK LAJU2 SAPE YG SEPAHKAN BRG AFTER I CLEANUP ALL STUFFS..i became pelik since i always rasa *malas* nak cuci semua but when i get started, it's hard for me to stop. like being possesed gitu..ceewahhh

# you might say, eleh nak cakap diri dia rajin lah tuuu..

well.i'm not lah that RAJIN.
still gor part yg i malas yaa ampun pak nak buat thou my mum get tired enough blaberribg at me to get done that tasks :
1. lipat kain.

walawey..lipat kain memanglah bukan my faveret part.kalau boleh elak aku akan elak sehabis baik punyalah gua cakap sama lu. penat kot lipat2 kain bagai niyh. boleh cramp seminggu urat2 pinggang aku. eeeceh,ayat nak up taraf bomb bazooka je aku niyh.
haha.

#and you will definitely start to think that i'm not lipat my kainsss at college?
well, not really lah..i just gantung2 baju kurung sume with their pair and the others baju is history. muahaha. lipat tu i lipatlah,tapi jenis lipat yg cukup syarat jelahkan..nak duduk dlm almari je pun and mum wasnt there to check my wardrobe.hehe

*nanti nak lipat baju kay umah mak mertua,i lipatlah kemas2..chewahh.
(hoping that ade mesin tolong lipat baju siap2!!)

2. IRONING TIME!

fuh fuh fuh..part niyh mmg syok kalau sape2 yg rasa nak buat sauna for free.but for me,i would say "THANKS,BUT NO THANKS!"
haha,why? it's leceh and melecehkan so that is why i prefer to wear baju yg tak perlu digosok and most of time i pi kuliah time duduk kolej dulu,i tak gosok baju..waawaa..teruk? not really i think,it's BIJAK AND SAVE MY TIME TO SLEEP MORE.

# and again,you gonna say...
EEIII,PEMALASNYER BUDAK NIYH..tak kemas langsung!

err? do i care? i still look good lah weyh thou im not ironing my baju. and it not happen all the time,cume MOST OF THE TIME JEERRR..ade beza tau.

3. jemur kain di jemuran.

im tanned enough so pehlis lah dont ask me to do stuffs yg boleh menge-tanned kan lg diri i niyh..tau lah you alls jeles dgn kekiutan i..hakshakshaks. *koya sepuluh minit!

and that's all kot yg hommie-chores yg aku tak berapa gemar and sudi nak buat.hehe


so,what im trying to say here is..when we do something that we love most..we cant find a reason to avoid it and it's so irressitible. am i right? checkidout sendirilah..

tapi when it comes to job yg we dont like it much and never like it..we hardly do it with full of perfection and always comeup with ideas to escape from it. ahah! again,im right kan?

tell you that im a pychic.haha..joking!

my advice before i say goodbye,

JUST DO WHAT YOU LOVE AND YOU'LL FIND WHAT IS YOU LOOKING FOR

# always want to have cool gadjets that can helps me settle down my tasks1

Saturday, July 7, 2012

say hi to MISS p !


taaadaa~ i'm back..wootwoot..
assalamualaikum..jawab2,nanti dapat pahala tau..hehe

miss P say `hi`..and korang mesti rasa sape ntah miss P tu?

well well well..let me give you a clue. miss P always come once a month to pay her visit,never missed it i tell you except for some girls yg ade masalah lah kan..so did you get the answer already?

ahah! for this entry..khas dibuat for you ladies!!! so boys,closed your tab now..ahakz!

#kidding lah..boys nak baca boleh tapi niat biar betul lah kan..take it as one of ilmu baru,ok?^_^

miss P, sahabat karib wanita..or more to sister like..almost every single girls in this world would have their crazy mood swing during this period of time. ME TOO! no exceptional kecuali to married one,when you got pregnant,the miss P dumped you and will be good to you back after 9 months later..haha!

when the  miss P come,everything seems undone..semua mcm serba serbi tak kena..and how to handle it?

ahah! let see what i get that can help you out there to be happy while having the miss P day visit..weee~

the masalah yang timbul :

lazimnya,aku selalu rasa panas,rimas and tak selesa satu badan..rasa gatal sangat.berpeluh-peluh walhal tak main panas pun.

then aku selalu je emosi tak stabil sikit..macam drama queen sikitlah..mudah berubah2 mengiktu kondisi gitu..cewahhh..

setakat niyh, itu jelah hal yg aku tak berapa nak gemar sgt..*im not complaining,just want to share je..hekhek

so..the walawey solution..

drasticly taking bath lelama yg mungkin! rasa mcm nak duduk dlm toilet with shower on. hohoho..biar menggigil sume baru keluar..

to sibu,sorry lah selalu marah2 tak pakai signal sume and always make you feel terrible horrible sume ble ble lah kan..mood swing..wakaka {told you to be aware of it}

memanglah swinging mood niyh danger a.k.a poisonous..kalau terFIRE kat orang yg tak tau kita tgh dilanda demam mai melancong seminngu with miss P confirm kena bom bazooka balik.

apa?? tak percaya,trylah buat..cari one of your fren yg baran time miss P mai melawat,then hang takdaq angin takdaq ribut pi duk sembur dia,tengok pi dia marah ke tidak..haha


and last but not least..*gaya mcm nak tulis esei plak kan..heh -.-'...

aku suke lah bersukan beriadah ber-mengeluarkan peluh time miss P mai..memglah setakat tu pakat dok kata
" hang gila apa? hang tak takut pipe leakage ka??" pipe leakage??
 alaaa awat hangpa slow tenet loading poor sgt niyh..BOCOQ LAh pipe leakage tuh..aku saja ja nak bagi gempaq sikit..hampeh lah hangpa sume ni. fail betoi..


aku suke bersukan bukan apa..bila bersukan,bloods flow lawa kot..no cramp perut sume i tell you..trylah sekali tengok..and it actually can help to boost yr adrenaline and reduce yr tendency to have a bad mood day when the miss P say hi..

itu jelah yg aku nak share.

ingat noo~ tak semestinya hangpa duk mai miss P tak boleh nak buat ibadah,solat baca quran mmg sah lah tak boleh..tapi hangpa sume termasuk cheq niyh boleh lg duk berzikir tambah2 pahala..yelah,kita hidup tatau sampai bila.ntah esok ntah lusa dah jalan bekal bawa sikit ja..malu weyh!!

so..renung2kanlah and take this free time {when miss P say hi} to muhasabah diri and be better person than yesterday. human can change it just you willing to take the risk or not.


# miss P say hi to me now and come for her july visit..
#told you that this entry khas buat pompuan ja,yg hang laki duk baca buatpa?ish ish ish..


#real notakaki : banyakkanlah bersabar,we as girls are unique and the P visit is special. and saja ja gedik nak tulis dlm loghat utara. kalau salah maaplah ye..hehe

Tuesday, July 3, 2012

ustazah gitu~


People don't come into your life by accident. Everyone that crosses your path serves a purpose.

#seronok mengajar. ustazah gitu..hehe


today is tuesday,second day of teaching at sri al-munawarrah school (sek ren agama).
everything run smoothly yet no problems. cume on the first day, quite a haru-biru for me cause i have no idea which class should i go first *have no jadual lah*


but then,i can handle it well..mula2 nak masuk mengajar tuh,gementar lah juga..though mereka2 just a little kiddos but still lah kan,they're my students and i dont want to teach something not good for them.ahaksz!


mula2 masuk tuh,i kena ajar bahasa arab +sirah = tahun1 and tahun 2. okaylah.simple thinggies je..


cume adelah few parts yg slack sikit.




situations pertama:


me: introduce myself sume..
kiddos : bagi salam and started to introduce themselves as i told them  to do so


after tanya sampai mana dorang belajar sume..and do some of revision..i start to teach new lesson for that day lah kan..
 and now the jokes came..(hahaha)


tengah2 syok mengajar tuh..the last paragraph i dont know the meaning of *tasbahu*...panic a while. 

me : err...tasbahu means..errr..boleh tak ustazah kiv dulu part nih? *sambil belek2 page belakang dgn harapan adalah klu or some graphics that can help me on that tough time,huhu..sadly i soooo gabra until i can see anything there. 
well today i know already..it means = berenang..hehe,swimming. tau x?

okaylah sume..dah habis mengajar,time to give some works..siap bagi sume latihan tu..i told them if there's any questions dont feel shy or scared to come see me and ask me. 

-.-'...TIBA TIBA..here the saspen come..

kiddos : ustazah ustazah..kenapa ek mata ustazah lain dari kitorg sume *i'm wearing contact lens,grey colour*
             mata kami sume wane hitam ustazah je lain..
me : lah..nak taye tu ke? *dlm hati ingat nak taye soalan apelah tadi..hehehe..ustazah pakai contact lens..and they all look blurrss..

#jaw dropped..haha

kiddos: ouh..ustazah pakai contact lens..angguk2..

then they all start talking to themselves,CONTACT LENS TU APE EK?asking their friends yg sama2 tatau!!..SOH SEH SOH SEH..

me, dalam hati rasa mcm nak gelak guling2..tapi cover macholah of course..haha..



then, masa kedua pulak..
different class lah plak~

the kiddos ask the same quest..why my eyes look differ fro  they all, and they ask me ..

ustazah ustazah..ustazah omputih ke?? *the another quest yg buat i rasa nak gelak hentak2 kaki guling2..

*camne nak jadi omputih if i not that (white)..alahai budak budak..they're soo innocentlah i tell you..kuikuikui..

and once again..i let them terpinga2..cakap i pakai contact lens but dorang still didnt get it..hohoho..it's okaylah kiddos..your time will come nanti..


and many more happened,time amali solat i teached them the meanings of surah al-fatiha in song-like..so here it is...



TUHAN YG MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG..
YG MENGUASAI HARI PEMBALASAN..
HANYA PADAMU LAH KAMI MENYEMBAH..
DAN HANYA PADAMU KAMI MOHON PERTOLONGAN..
TUNJUKKANLAH KAMI KE JALAN YG LURUS..
JALAN ORG2 YG KAU BERI NIKMAT..
DAN BUKAN PULA JALAN MEREKA YG SESAT..



SELAMAT BERAMAL. AND SENYUM SOKMO

# i have a very hard time just to write this entry,and probs nak tulis post..huhu..nasib baik boleh juga at last..