Translate

Sunday, July 22, 2012

cabaran ramadhan!!

assalamualaikum ya ukhti sekalian.
semoga dirahmati dan diberkati oleh-Nya..

alhamdullilah diriku ini masih sempat meraikan ramadhan tahun ini. syukur!

bila direnungi kembali masa lalu, setiap kali ramadhan datang menziarahi,diri ini pasti dilanda dugaan terutama sekali dari segi kesihatan. tidak pula ingin merungut,kata ummi inilah salah satu cara untuk menghapuskan dosa-dosaku yg tidak terkira banyaknya itu. kesakitan yang diberi adalah satu ujian buat ku untuk menguji tahap keimanan ketaqwaan dan kesabaran aku..untuk melihat sejauh mana aku mampu bertahan dengan ujian yg kecil ini. kalau tahun lepas diri ini undergo major operation di bahagian mulut..lalu tahun ini,di beri pulah ujian di bahagian mata..naik ketumbit..

this is my 1st time ketumbit..perit pedih gatal hanya DIA yg tahu. Ya Allah,kau angkatlah penyakit ku ini.


it's getting bigger now..picture taken today this morning 
skip jap : target for my ramadhan.

last year my ibadah for ramadhan wasnt good enough. selalu alhamdulilah khatam satu al-quran tapi last year i failed to khatam. so, i need anjakan paradigma! yes,sangat perlu!!

so...my target will be ~~

1. jaga my solat!

2. khatam alquran INSHA'ALLAH

3. hafal makna2 bacaan dalam solat

side target,hehe:

1. kurus kan badan ehem2..to S shape.
2. taking care of y skin more,no more zits and scars..ayuhlah wahai sahabat2 ku berubah kearah kebaikan..sesungguhnya bulan ini adalah satu bulan "training centre" untuk mengembalikan hati kita semua kepada fitrah. bulan ramadan adalah satu bulan bulan tarbiyah.

bulan untuk kita menundukkan nafsu kita. satu bulan peralihan buat kita semua untuk melahirkan dan meningkatkan ketaqwaan kita. INSHA'ALLAH!!

human change for better.

tolak jauh2 setiap segala sikap mazmumah dan tanamkanlah diri untuk menyemai budi pekerti dan nilai mahmudah dgn sebanyak2nya!


#setiap perubahan itu pasti ada cabarannya. kesusahan yang dilalui pasti akan berakhir,yakinlah pada tuhan mu yang MAHA ESA! sesungguhnya, dalam setiap kesulitan itu pasti akan ada kesenangan. insya'allah!

semoga berjumpa lagiNo comments:

Post a Comment