Translate

Sunday, November 16, 2014

lihat tepi.

lately. i think alot. about random stuffs. melihat perlakuan manusia lain.
why peple do this why donts.

not intended to be jugdemental but i already did it.

people are barking about their branded items.

"hey look,hes using an ipong. he shud be a rich dude!"

"what a big house she had,kayanya diaa"

oh mai.. serius la?

having those with you make u a rich fag?

no people,NO!

GROW UP.

that ways of thinking it so no no for me.

am not  an anti brandes items. i wear some of those too. but because of the quality.

wear it doesnt make me feel like am a rich lady. like hell no. pftt

and and i was deeply sympathy towards those boyfie. am not saying im perfect enuf as a lady. im not but im learning to be.

cumanya. aku kurang gemar melihat para gadis yang indahnya dirupa cuma tapi dalaman. busuk.

tidaklah aku punya mukjizat melihat telus ke dasar hati apa yg mereka terdetik. tidak sama sekali.

dalaman yang aku khabarkan ialah,corak perangainya dirumah jauh beza benar dgn diluar.

jika aku seorang lelaki,yg melihatnya cuma pd luaran saja pasti aku juga bakal tertipu. manakan tidak,si wanita bersiap indah mewangi bak bidadari walhal dirumah dialah hantu. hantu pemalas.

btng penyapu bersandar empuk di dinding berkurun tidak di usik. tahunya cuma makan dan tidur. merasa belas jauh sekali.

retinya cuma berkalih kaki dan tempat tatkala teman lain mengerah keringat memstikan setiap inci rumh bersih dan kemas.

bicaramu pada si dia pungpang ibarat kau la wanita pilihan yang segala benda kau hebat.

duhai sang teruna pd si dia,aku simpati. simpati akan nasib kau kelak. hidupla kau dlm rumah ibarat hutan.

duhai wanita itu,apa ibu dan ayah mu tidk pernah mengajar ku erti KEMAS?

bukan sekadar kemas diri tapi kemasnya dr segala aspek.

puas sudah ku pujuki hati agar tidak bersungut. tpi aku masih belum bisa sepenuhnya ikhlas.

merasa diri diperguna. ibarat bibik. bukanlah aku mencemuh perkerjaannya si bibik. tidak.

tapi aku geram.

segala sampah yg dilakukan oleh para sampah terpaksa di bersihkan oleh aku.

penat letih.

Tuesday, November 4, 2014

gemok tembuns

been away for quite long.

do u miss me? haha

i miss to blog but i really really have no time

nak kejar silibus pun duk terhegeh hegeh lagi. apatah lagi nak berblogging

esaimen test semua kelaut. kejar jangan tak kejar sampai rasa nak terkicit hah!

and guess what?

ive gained weight! not so good news

pipi pun dh tembam. lengan peha perut semua pun nak amik part memasing nak tunjukkan diri  ciss sungguh!

wa rasa,wa dah workout juga la since dh off season starting lastweek. hurmmm

makan? agaklah xmenjaga. hoho

and i start to worry now.

aiseymen,whyla payah nau nak kuruih melidi mcm certain people tuh. makan apa pun,maintainn lidi je badan. solid gitu  aku,makan sikit je.. hurmm siaplah kau. gajah lah badan

banyak bende tak setel lagi aku nih. esaimen duk lambai2 dah. rumah pun dh dua hari xdan sapu. duk busy geofest kan. esok geopes lagi,tp yg national puya. takdelah harap tinggi man,tapi harap menang je. atleast menjadi saingan hebat pun dh okay.

Wednesday, October 29, 2014

terobek champs moment

https://plus.google.com/105572671542049758172/stories/fe2ca5e4-90a4-3454-aa54-0221cbc1fbc41467646e2ed?authkey=CJGAlvHTjoDpqgE

Friday, October 10, 2014

to do after midsem holiday

its been awhile i ignores myskincare routines.

so.. my aim my goal after vbr is to:

keep healthy. puasa if needed. i will put myself into a challenge. i called it as EAT CLEAN challenge!

lessen oil
lessen fats

im trying to get my 50kg weight again. and below if i could.

i hate jogging but i will force myself to jog atleast 15mins a day.

5.30-6.30pm time to burnout fats!!!

for skin:

i will try slowly one by one the natural meds.

acne free
blemishes free
whitehead blackhead free!

and earn some greens!!

and opkos focussing my study. :)

(lepas vbr)

yeah,ayuni jgn lupa amik yr shoes yr sony baby hp.

Tuesday, September 23, 2014

STOP. going

mind blown away. soul is gone. i lose myself.

time freeze.

hate it or love it. IN BETWEEN.

boundless energy no longer in me.

EXHAUSTED

and pain that cant be shared no more. Care abt yours and  I care mine.

words.

those words leave deepest scars inside me. permanently.

I,no longer the same person you know. vice versa

the window widely open for a long time.
its time to close it now.

open when fresh air is needed.

use an aircond to keep it cold. cold heart.

MOMENTUM.

yours and mine are no longer bind together.

separate and collides to form forces. forces of repelling.

negative.

Monday, September 1, 2014

Complaining,dont!

Jangan komplen jangan!

Tapi aku nk juga komplen. Bukan sbb aku tak bersyukur tapi tahap kesabaran aku dah menipis.

Aku tak suka bilik nih. Aku suka habuk hitam serangga kecik gatal yg acap kali jatuh berterbangan atas lantai atas tilam aku. Aku letih penat tiap hari tiap masa nak kena sapu nak kena kibas tilam cadar bantal semua!

Dengan badan panas,gatal lagi. Mata bengkak je rasa.

Kol umi tak dapat. B U S Y

Kol kamu. Kamu gelakkan kuat2..

Kadang aku rasa kau tak peduli pun tutur bicara aku.

Thursday, August 21, 2014

First time!!

Pertama kali drive masuk HIGHWAY!!!

Ohmaigad. First time pecut smpai 140-150.

This is madness. Dedor tak hilang lagi. Haishh

21/8/2014.

Arini dalam sejarah.

Sakit pinggang
Tekak kering sebab takut sangat

Yes i know i know some of you dah sampai 180-200 dah hah tekan.

Wa nih bdk baru belajar. Baru nak hilang dedor tak habis lagi. Kasi can aaa sikek

Hehe

Salam perantau,stop tukar shift dgn uyik d pagoh.

Monday, August 18, 2014

Mokmok

I dont know why but recently  i found out that chubbier men are cuter.

My AA is chubby so i love you moree. Hiks hiks

Lean body are perfect but some fats make it better yaw! Mmmuah

Thursday, August 14, 2014

Pray

Pray.

He will never let us astray.

Dear,

Be strong,be brave. Bold as always!

Shed your tears,chin up. Cheer up

You're not alone. I am here,just next to you. I have your back

You're my hero after my papa. Act like one.

We have plans. A mission to conquer. Make it happen! No matter what comes to pin you down.

You have my pray.
Insha'allah you will pass all of this difficulties perfectly.

I love you unconditionally. 

Thursday, July 10, 2014

Misi mimpi jadi realiti

Its been so long. Impian yang telah lama dipendam. Peluang itu tidak hadir dgn sendiri. Kau yg harus cari ia.

Puas aku mencari kekuatan utk melakukan ini dalam satu langkah yg lebih besar dan jauh. Malam ini, tatkala aku siap utk melelapkan mata. Minda ligat berfikir,lantas aku bangkit. Menyakinkan hati utk melakukan misi ini.

Seharian lamanya aku memerhatikan dia. Usahawan wanita berjaya. Dia cuma gadis biasa, semangat dan keberanian yg dimiliki dia buat aku cemburu. Dalam masa setahun,dia berjaya melahirkan produknya sendiri. Berdikit-dikit pada awalnya,menjual produk insan lain tapi kini dia tampil gah,mampu tersenyum senang dgn kejayaan yg dikecapi. Aku tahu benar bahwa semua itu tidak dtg bergolek kecuali kau dilahirkan dalam emas,ditatang bagai minyak yg penuh. Mau apa semua bisa dituruti. Melihat kejayaannya dia,membuatkan hati aku terdetik,jika dia bisa. Aku juga pasti bisa. Aku faham dan sedar,aku bakal berhadapan dgn pelbagai dugaan kelak,tp yakin aku siap hadapinya. Aku juga arif benar bahwa ini semua memerlukan pengorbanan. Bukan sekadar wang ringgit,tapi juga masa dan kudrat. Aku siap,aku yakin aku siap. Aku yakin rezki utk aku insha'allah ada. Bukankah perniagaan itu salah satu pintu rezki yang amat digalakkan kekasih kita,muhammad. Ada sebuah hadisengatakan bahwa "berniagalah kamu,meski kamu sudah kaya".

Persaingan itu pasti ada di mana mana,selagi kita ikhlas,sabar dan yakin akan rezki masing2,insha'allah kita juga pasti bisa boleh melakukan ini.

Ayuh laksanakan misi mimpi jadi realiti!

Thursday, July 3, 2014

Memerlukan sedikit pelaburan

Dalam nak berjaya..kita perlukan usaha. Usaha dalam bentuk yang pelbagai.

Dalam berniaga,kita kena tambat hati bakal potential customer. Tambat kasi percaya dgn keberkesanan produk kita. Hurmm..

Tiada jalan yg di ambil,sudah tentu ada kesulitan. Namun,tiap kesulitan itu punya kemudahan.

Moga diri terus kuat utk melayari jalan yg dipilih.

Saturday, June 28, 2014

Sorry

I may be selfish and full of me almost of the time. Or its always about me... Im sorry. Im trying to be the best for you. And i know im good at nothing. Im sorry.

Friday, June 20, 2014

Macam air....

I was sitting do nothing. Lapar.

So, tgh duk belek belek tu. I was thinking. Apa kata kalau try do some maths.

I do some rough calculation on my expenses. Based on resits that i collect it costs me almost 1.7k. Wow.. U're so good in spending ayuni.

Not included expenses that i cant recall. Aduhaii. Someone really need to shoot me now. What im gonna say to my parents.

Dahlah.. I was stupid enuf to say yes to some random bij who sell insurance. And one fren yg gila haram tak paham bahasa. I say no,but he still dftar me as ahli of his product. I was like.. Im not gonna pay you. Tapi he was like,sokay yuni. U can have plenty of time to pay it slowly. Jadahnya. Padahal,i just bought a pills of cuci perut for my kakngah and my babyboo je. I asked for hrga murah,as fren. Suruh dia guna his status as ahli to get lower price but dia yg xreti bahasa tu claimed that, u can get hrga ahli if u registered as one of our members. He said its only 7ringgits. So i was okay la for the first time. But then,i texted me and correct his statement. The price that i have to pay to be of of them is 77ringgits. Oh no. F no. Dengan duit aku makin susut bak air. Mmg taklah.. But he still forced me to. Aku nih dhlah pantang org paksa paksa nih. Sbb nak diamkan dia. I said yes. Stupid me stupid yuni. Erghh. Whylah.. Why. Dah bnyak kali kene pun ayuni. Haihhh. Mmg suke eh habiskan duit for something that useless?

Okay then some of you may used the money to buy gadjets. Im not into gadjets stuffs. I love makeups,skincare products,bags and clothes. And i do admit that i leburkan my money on that stuffs. And i dont regret since it satisfied me. It may not last long.. But. Dah suka. Apa lu org boleh cakap. Thanks to you who always asked me to do some savings and transfer the moneys into other bank. It really helps. I shud asked you to hold my card and only gimme cash when i need it. Dont let me hold the card bcos me, myself dont even  know how many damages cud i do on my purse. Huu huuu..

So, total of my expenses is almost 3.3k. And i failed to list all the items that i bought.

Most of it goes for foods and beverages. Since,i am the one who loves to eat and i dont care how much it gonna cost me as long as it is yummy and i cravin for it. And it is siyesly not a good habit. Jangan ikut okay? Ini amaran keras.

Since he is finished his degree,i have to survive my senior years (2yrs to go) alone. Lepasni  dah takde org wud bebel on my expenses. Layan all my dramas. Give tonnes of advices. Be my bodyguard. Hurmm. Sapa je nak teman aku p makan. Nak cakap borak pndg mata sape je bila ada masalah. I loves to see his eyes. Redup. He really needs to skype me almost evriday. Evridayyyy!!!

If im mad on him. My rajuk wont last for such a long time. Sebab, time its to precious utk merajuk lelama. Mmgla bila marah,kemain pk yg bukan bukan. Nasibla jenis cepat sejuk. So.. I will back to normal soon. Haha. Cume kalau bebetul sentap tu,mmg padu sikek keras hati dia.

Back to my money probs. I really need to do something here to topup my money. Sinc im going to drive next sem,it will gonna cost me alot brotha. Dahla gua takut nak drive.  Aaaaaaa apa nihh penakut nihh. Muka je ganas. Blerghh. Bawa kete xreti. Swimming tak reti. Apa je reti?

Total fail lah aku nih hah.  Hurmm hurmm. Ummi,i need a driver. May i?

Nak kene really push my butt and earn some moneys. Hiu hiuu. Hopefully he can solved the probs of F insurans sunlifemalaysia tuh. Hurmm hurmm.

Thursday, June 19, 2014

Comparing..

Hello people.
I'll talkin abt this comparing stuffs which i do it almost all time i guess. Huhu. It's a random ideas,i was in the shower,having my late bath. Then,suddenly my mind were creating a situation where theres a girl are hitting on me because she is jealous of me. Haha,so poyo lah sampai i can imagined that way. Hehe..
Okay, the point is. Why did we compared? Why people nowadays always comparing themselves. For real lah... All the garments, branded outfits. Why do you wear them? You nak impress sapa? I totally dont get it. For me,as long as the outfits are nice the quality is good,the price is reasonable,i'll take it... Go die the brands. No one will akceli go bumped into you and say this "are those are chanel? Are you wearing dolce gabbana for real?

No one dude till you met a pshycotic person. Haha.

Im not working in fashion industries . I dont know how a cashmere shud be like. What is the different with 100% cotton or spandex. Blerghh. Like,who wud even care abt that. As long as it fit me,i'll fine.

Its not only abt the garments. It doesnt stop there.

People were comparing almost evrithing. Skin conditions,the body,the skintone,the wealths,the cuisines and all.

Examples, when you see a girl with a flawless skin. U wud say. Ohmai,what a beautiful skin she had. And i wished to be just like her. Funny,but i do the exactly same thing. Watching models walking thru the runways. Fuhh, make me wished that i cud have the height.

By comparing,we will only seeking and looking a good sides about the others and listings out our lackness. And this shudnt be happening. To you,or me. Im tellin this not only for you outhere,but as a reminder for myself.

We shud be proud of what we have. What we own. Why? Because, we dont even know theres someone outhere want so bad to be you my dear. So stop now. Stop comparing.

Lets gives us,our body some of compliments. All the egdes the curves even the scars and all the inperfection were perfect and there must be a good reason for it.

Sampai bila nak meratapi nasib diri. Yes,people will never stop talkin. They do talks abt it again n again,days by days. But,why worried? Youve nothing to lose thou.

As long as you happy. The type of people in the circle that u kept is the most important. Go out and have fun.

Different people wud have diff tastes. Kalau semua pun suka benda yang sama,wheres the fun sides? Betul tak. These differences coloured our world. All those cultures. Thats it. Kalau tak all cuisine will taste alike. So tak heran lah kalau u p dine in kat london or paris or indon. Sebb all the gourmets will taste just the same. See? Do u get my point?

Disebabkan kelainan tuh, we been traveled so many countries sebab nk rasa dia puya cuisines. Lain negara,lain citarasa. Kan?

Forget all the branded tag,just a piece of paper bytheway. Comfortabilty is the most to be count. Apa guna pakai gucci if it make your feets swollen. Apa guna pakai H&M kalau it makes you sweats like hell. Hiu hiuu.

Sudahlah comparing. U have no ideas what they have to deal with evriday. They may looks happy on paper(mags)and pictures.  But deep inside?

Clear now? Ok,lets sleep.

Tuesday, June 17, 2014

Slim melim programmm

Muahaha.. Nak ketawa boleh? Silakannnn 😒😒😒

So, im now ready to take a challenge of losing some weights.

The keys to succesfull is:

More water. Keep hydrated
No caffein 😭😭😭
Lesser ice. Chill water takpe.
Eat clean. 😭😭😭
Workouts 😭😭😭

Detox green tea kene amalkannnn.

So. Lets see how the progress. Wuhuu.. Pahni cek den berat cek utk buat perbandingan. Ehemm ehemm. 😜😝😙

Friday, June 13, 2014

Feeling lost.

Scrolling one of the my friend's ig. She changed. Changed in a better way. Thru her,i start to compare myself again. We used to be naughty girl before. Having funs together and so on. But now, she is alhamdullilah a way better than me. I can see that. Look at how  she dressed now. A lot lot better than me. I feel ashamed of myself. In silence, she had become my one of my inspired person to change better. Azureen. You taught me alot babe. Even we're not that closed,rarely met. And be friend because my friend is your friend so we become friend too,but somehow the connection is still there. You must be a strong lady,i can guarantee that. The chats between one of your bestie make me thinking. ' Allah panjangkan usia someone itu kerna dia mahukan insan itu bertaubat' dan mereka yg bertakwa itu dipendekkan usianya kerna tidak mahu mereka ini terjebak dalam hal hal lagha'

Masha'allah. At that moment,i was stunned. Had a deep thinking,calculating how many sins did i make. It must be zillions. How im a sinner.

How i scared about death. My iman still unstable. I still cant managed my nafs.. Failed sometimes. Would i be one of the penghuni syurga? Would i be accepted as one the umat islam yang soleh dan solehah?

Taubat. Taubat itu tidaklah semudah yang di sangaka. Apa guna bertaubat jika acapkali melakukan dosa  yang sama.

Tapi,usah kau lengahkan masa untuk bertaubat. Jika masih terdetik di hati mu untuk bertaubat,itu tandanya hatimu masih hidup. Cuma ia sakit.. Perlukan vitamins rohani untuk kembali pulih kembali ujud fitrahnya. Getaran yang kau rasa didada tatkala hati terpanggil untuk bertaubat,mengenang tiap satu dosa dosa yang kau lakukan itu adalah tanda dia masih sayang akan dirimu,dia cuba untuk memanggilmu kembali..mencintai dia,merindui dia. Membasahi tiap butir kata dengan nama nama indah dia.

Ya Allah,jangan kau ambil nyawaku dalam aku masih bergelumang dengan dosa. Jangab kau pesongkan hati ini. Janganlah kau sekali mu membiarkan jasad ini berpijak di atas muka bumimu tanpa bimbingan darimu.

Monday, June 9, 2014

Just a paper by the way..

whining about my weight. gain kilos in days. SAD !

despite all of the meroyan-ness. I'm now eating nasi lemak TF PADU with mcd mcnugget 9 pcs and MCFLURRY OREO babeh!  so, salah sapa kalau berat badan naik bagai dipam pam? you tell me lah kan.. (salah sendiri )

 awful in jeans. lengan besar.. peha super besar with big fluffy belly. oh gosh. im turning into fiona( isteri shrek ).. nasib tak tukar kaler hijau. kalau tidak.. isk isk isk.. memang sejibik sebijon dah hah..

malas sungguh rasa nak hit the gym tuh hah.. macam di gari gari kaki dan seluruh tubuh utk ke sana (walhal nafsu malas je tuh ) layan sangat rasa malas.

3 dyas.. 3 papers.. DIRECT. apedehal ?

haha.. de-stress moments la nih kan.. blogging kejap jerrr.. dengan limpahan makanan lazat. pasni mau pulun subjek core kot.. yang bikin tercabut urat kentut.. mesti mau isi perut lelazat. baru padu nak pulun (alasan!)

at the end, why so kalut? it's just a paper.

papers with words. words that arah arah you buat memacam.

we're all paper slaves bila mai final exam week. tak boleh blah langsung.

poyo nak kurus slim melim bagai exercise malas. mimpilah ayuni.. then sedih tengok badan tak fit mcm dulu. adoiii.. why lah keeping fit is hard?


tak boleh ke makan n makan but still kurus. if only....
 



Tuesday, May 13, 2014

..........

When you start to know someone,their physical appearance start to disappear. You begin to dwell on their energy, recognize the scent of their skin. You see only the essence of the person,not the shell. That's why you can't fall in love with beauty. You can lust after it, be infatuated by it, want to own it. You can love it by your eyes and your body but not your heart. And that's why , when you really connect with a person's inner self,any physical imperfections disappear, becomes irrelevant.


Back there, I'm doubting how can an ugly girl can be attached to a very smart good-looking boy. Experienced do taught me a lot. Now, I can smiled back to 'em, because I do know, there's must something special on him/her that could attract one to fall for 'em.





Thursday, May 1, 2014

Sedar

Sedar aku punya banyak khilaf
Lompong sana sini
Aku bukan malaikat yang sempurna sekali imannya
Ada masa iman aku naik ada masa dan ketika turun
Namun apa yang pasti..
Aku ingin berubah
Niat itu ada dan sentiasa hidup
Aku butuh kekuatan untuk melakukan ini
Aurat ku masih belum sempurna ditutupi
Batas ku ada masa melepasi sempadan
Solat ku kdg2 kelewatan
Mulut kdg laju berkata kata
Cuma aku mohon jangan kau hakimi aku
Benar..berkata kata jauh lebih mudah dari melakukan.
Setidaknya aku cuba..
Dahulunya aku..gemar sekali berfesyen sampai aku layankan saja semua.
Jeans ketat baju kecil.

Kini,aku cuba utk tidak menyarung itu kembali. Seluar yg ada hanya ku pakai tika ke makmal dan event yang memerlukan aku bergerak pantas dan lincah.
Jika tidak aku gemar berkain saja. Benar ada ketika aku masih berlengan pendek turun ke beriadah.

Apa kau fikir,perubahan itu mudah? Jika aku ini robot, tentu mudah. Cuma perlu reset kembali programnya. Tapi aku manusia.. tiap hari aku tanam niat utk berubah. Jangan kutuk aku,bantulah aku berdiri. Aku juga ingin ke syurga.

Jika dahulunya,tudungnya tudung ku selempangkan saja ke tepi tapi kini aku cuba utk melabuhkan.

Benarlah kata orang..manusia itu tidak akan pernah melihat kebaikan yang dilakukan seseorang tapi cukup sensitif sekali sifat ambil tahunya bila ia melakukan kejahatan.

Jikalau aku bisa padam semua kekhilafan itu...

Wahai rakan taulan.. tegurlah aku dengan hikmah dan lembut.  Nescaya aku bisa hadam dan terima dgn hati terbuka. Jangan kau herdik aku.. pulaukan aku atau malukan aku dgn kata kata sinis mu.. kerna itu cuma menyemai benih benci dalam hati ini.

Juga pada rakan taulan ku.. berubah lah dengan perlahan. Paksalah dgn segala kudratmu utk tutup apa yg terbuka. Biar hati kau tak rela..biar rasa terpaksa. Lumrah suruhan itu kdg mmg terpaksa sifatnya.

Aku tidak sekuat insan lain yang mampu menegur dgn kata2.. atau punya kuasa. Aku cuma punya hati yang ingin melihat kau berubah. Berubah dgn jasad diri yg lebih elok.

Pada semua yg sudi meluangkan sedikit masa membaca coretan ini,ku pinta doakanlah aku seikhlasnya berubah ke jalan yang lebih diredhaiNya.
Akhir kalam, terima kasih

Saturday, April 26, 2014

Just the way you are...

heart pounding,fast.

those eyes of yours.. the smile.. please be mine.

i realised how fast time flies. the fact that you're gonna leave scared me. is this for real?

it's been ages i did not blog. a bit blown-away with real life. real dramas. throwing myself out there,enjoyed every sec i have "together" with you. trying to make every single of it memorable. 

lately.. or maybe due to my pms syndrome (women monthly disorder) i kept thinking "what if, you're leaving forever? forget about me..forget all of this. leave me here,alone. 
i been so comfortable having you always beside me. be there when i need you the most. told you every single details what i did for that day. looking thru those beautiful eyes of yours. when you smiled back at me. 

am i afraid? yes. i'm afraid of losing. losing you. we can always plan, but we have no ideas what is actually await for us next. i do put your name in my doa,always.(as you told me to do)
midnight,automatically  scrolling my album,looking at the pictures of us, you if i can't go to sleep. and that feeling.. the feeling of "ditinggalkan soon" never fails to make me wanna cry. 

can i hug you? whenever i say that i wanna hug you... i meant it.

you're still here but i already miss you hard big man. all about you.

i know i always give you troubles. making you have a headache but believe me. i never want to!

i love to see you happy. i'm trying my best to well-behave. thru the attires, the intonation that i used,the language that sometimes could be quite harsh. kick-off the "berkira" attitudes when i do somethings. trying not to be soo neat cleanlines freak since i seriously cant handle massive hairfalls and dusts!

just.. dont leave me without something yang pasti. words can be manipulated. yes now,today. you heart me, but who knows if you dont for the next day? 

if that happened,you can always proceed your happy life there since we're not legally attached. and i will always be an outsider.
because what i and you have is a promise,by words. fragile enough.








Thursday, April 10, 2014

Detik penentu

Tiba sudah hari yg ku tunggu. Detik penentu segala penat lelah titik peluh harus ku bayar pada harini.

Race in just few minutes.

May Allah ease my ways and team in winning this championship.

Aminn aminn aminnn !

Sesungguhnya tatkala waktu tiada tempat pengharapan yg lebih hebat dr bergantung harap daripadaMU YA ALLAH.

Semoga kemenangan berpihak pada kami. Kau bantulah kami ya Allah.

Permudahkan jalan kami jalan aku dan rakan ku.

Tuesday, March 25, 2014

Pfffftttt

Berat berat berat! Lemak lemak lemak. Fug.

Bila kau nak berambus hah? Siapa je kasi izin kau tumpang kat badan aku? Durjana kau lemak.

Aku benci kau.  Gara gara kau aku kena catu makan. Berlapar. Benci.

Tak pernah hayat aku diet. Even aku nak kurus acah acah azam nak diet. Tetap tak diet.

Dahlah kena marah berat tak turun. Nak makan benda peberet pun tak boleh. Tak sukanya!

Sunday, March 16, 2014

Serabutnya.

Aduiii. Sebenarnyakan..aku pening lah dgn hal scholar nih. Dua dua pun nak masuk ikut bank islam. Aku dh ada akaun.bank islam. Jpa pun kasi akaun bank islam semalam tapi tataulah yg lama puya atau yg baru punya. In case kalau yg baru punya..aku kena buat kad baru? Dahtu...yg lama how? Celah mana plak scholar sukan nak salur duit ke aku? Mak aih..peningnya rasa.

Allah.. Tak clash ke nanti? Hurmmm..

Moga moga dipermudahkanlah semua. Janganlah kau persulitkan ya allah.

Wednesday, March 12, 2014

Sakit gigi!

Berdenyut,kau tahu tak?!

Boleh plak dia p cuti. Suh mai ahad. Ya ampun. Eden dah nak menangis dh rasa duk tahan sakit.

Dengan panas yang amat lagi. Boleh pitam rasa.

Pastu.. Dengan hampa duit sukan xmasuk masuk lagi. Walhal dorang dah enjoy sakan dah. Wa bengang,wa bengang.

Kau nak apa lagi seh?

Prestasi akademik sukan semua aku dah bagi kut. Yg pakcik ptptn tuh.. Aku dh send email. Takde respons. Kol tak berangkat. Panas hati.

Semua bende pun xsetel apa.
Yuran asrama tak bayar lagi. Nih nak bbq bagai,baju team lagi. Duit duit duit. Arghh!

Nih yg aku rasa nak mengamuk marah org nih. Dengan training tiap hari.

Penat tahu tak penat?

Kerja gila semua. P row panas panas. Naik hitam,penat. Tangan kaki bersakat sakat kaler kulit,robek.

Dengan nak dgr yg tu bebel..yg nih bebel.

Muak. Jelak.

Aku mmg dh takde hati sangat
dh nih dgn team nih. Tolong aaa paham.

Sick people. I'm sick around with sick people.

Headshot now please. I can't bear this no more.

I can't feel me . Macam..body and soul are been apart,separated.

Ahh,sudahlah.

Tuesday, March 11, 2014

Rindu

Ummi..papa..

Kakak rindu.

Saat diri menyelak kenangan lampau..
Terdetik di hati,ahh..pantasnya masa berlalu pergi.

Senyum adik yg naif,aku rindu. Aku akui,tatkala bersama. Aku gemar menyakat mereka.

Tapi,bila berjauhan.. Ku perhati betapa kau pantas membesar adik. Gelagatmu,aku rindu.

Sidi.. Kakak rindu sidi. Sidi, terima kasih atas semua nasihatmu.

Nyamanlah dikau di alam sana,lambat laun. Kakak akan menyusul. Pasti.

Saat hari itu hadir, tiada siapa yang tahu

Papa..

Maafkan kakak.
Diri ini selalu saja mengirim kemarahan buatmu. Maaf pa,maaf.

Kau acapkali berpesan akan diri ini. Zahirnya kau lihat aku umpama tidak hirau akan butir bicaramu. Walhal tiap kata mu aku semat erat di dada.

Pa..
Kakak bukanlah anak yang baik utk papa tapi kakak cuba utk berubah menjadi insan yg lebih baik. Anak yg mampu membahagiakan papa di sini dan di sana kelak.
Pengalaman lalu banyak mendewasakan kakak.

Pa.. Saya sayang papa.

Jika ada diri ini tertinggi suara terhadapmu.. Bersikap kurg sopan.
Ku pohon agar kau maafkan anakmu ini.

Sayu hati ini melihatmu  yg dulu sihat kini tidaklah sesihat dulu. Rambut yg dulu hitam dan lebat kini makin memutih.
Sedih hati bila teringat akan berapa lama lagi waktu yang aku punya untuk bersama mu.. Membalas setiap kasih syg pengorbanan dan segalanya yg kau curah buat aku dan adik2.
Usia kita makin pendek. Apakah aku yg pergi dulu sebelum mu? Tiada siapa tahu.

Apakah aku kuat jika di takdirkan kau pergi meninggalkan kami buat selamanya. Ngeri hati ini bila membayangkannya.

Ummi..

Terima kasih kerna bersusah payah beryarung nyawa melahirkan saya. Meski dulu aku pernah menyoal mengapa harus aku dilahirkan di dunia ini. Maafkan atas kelancangan kata aku ummi.

Ummi..kau sentiasa ada. Tak pernah jemu merawat kami,anak anakmu.

Pernah satu saat kau di timpa sakit berat pada usia aku masih belasan tahun..aku cukup takut akan kehilanganmu ummi. Berbagai andaian bermain di fikiran.
Aku sendiri tidak kuat tapi aku harus kuat demi adik adik.
Betapa aku tak mampu membayangkan hidup aku tanpamu.
Saban malam tidak putus aku berdoa agar kau kuat dan kembali sihat seperti sediakala. Dan syukur,hingga ke saat ibu kau masih bersama kami. Bersama aku.

Ummi..maafkan salah silah kakak.

Bagi kakak,tiada sedikit pun cacat cela dalam pada kau mendidik aku. Silap aku,bukan kerna salahnya didikan mu..tapi kerna diri aku sendiri yg tinggi rasa ingin tahu.

Ummi..
Tanganmu ku genggam. Kasar. 
Kasar kerna kerja kerasmu dalam membesar aku.

Saat kau tidur.. Aku sering saja memerhatikan mu tanpa kata. Ingin aku rakam tiap detik yg aku punya bersamamu kerna aku sendiri tak tahu apakah ini pertemuan kita yang terakhir kali.

Aku kian dewasa dan kau makin lanjut usia. Masa kita makin pendek bersama kan ummi?

Wajahmu.. Aku rindu. Senyum tawamu.. Aku rindu.

Kakak sayang ummi.

Maafkan segala silap kakak..

Aku tak tahu mengapa..saat ini. Rindu itu seakan membuak buak.

Aku sering bermimpi yang masa aku kian tamat. Aku akan pergi dulu sebelum mu tanpa sempat berbakti. Aku takut.

Amal ku.. Masih kurang. Dosa.. Entah berapa tinggi menggunung. Allahu..

Buat adik adik yang aku cinta..

Maafkan kaknie kalau ada kaknie terpukul..tertinggi suara..termarah.

Marah bukan kerna benci. Tapi kerna kaknie tanak adik adik kaknie melalui jalan berdebu bengkok mcm yang pernah kaknie lalui. Biarlah kalian semua menjadi anak anak yg suci dan baik buat papa dan ummi.

Jadiah kalian anak anak yang mampu menenangkan ayahanda dan ibunda mu.

Jangan pernah kalian sakiti hati ummi dan papa. Tanpa mereka,siapa kita dik? Siapa?

Merekalah nyawa kita. Nadi penggerak buat jiwa ini terus hidup mengatur langkah yg kian mencabar.

Kakngah..zahin..dan adik. Maafkan kaknie.

Sungguh,aku cinta kalian.

Saturday, March 8, 2014

Haihhhhh

Aku malas dah row. Penat. Suara suara bingit membakar hati. Ahhh persetankanlah semua teknik. Aku penat. Aku bosan.

Hati tiada rasa.

Jiwa kian hilang nadi rasa. Aku cuba menepis segala emosi berkecamuk tapi gagal. Deras air mata panas itu mengalir tanpa tanda.

Panas mencium pipi.

Tiap kata berlalu sepi dibawa angin lalu.

Suara itu suara itu,bising sungguh.

Sudahlah. Kalau tiada tempat buat aku,aku malas nak memaksa diri.

Menyeksa kulit dipanahi sinar mentari terik yang kejam. Ahh!
Menyesal menerpa hati. Ku usir kerna aku tahu benar..apa berlaku itu punya cerita dibaliknya.

Apa aku masih sanggup mengharungi ceritera ini hingga ke penghujung yang tiada noktah.

Bosan. Benci.

Thursday, March 6, 2014

Gusar

Lama sungguh jemari kian kasar ini tidak menekan laju abjad di papan kekunci. Rindu.

Ya aku rindu untuk mencoret kata.

Malam kian suram--
Dan aku..masih disini dengan pemikiran terbang ke awanan pudar.

*tempek mask*

Motip? Hilang bosan mungkin..
Meski aku tahu aku maklum esok bakal berpanas terik. Tapi..aku entahlah.

Ramai yang menyelar tindakan aku ingin bercantik2.. Kalut cuba itu ini. Obses?

Mungkin ya dan mungkin tidak. Lebih kepada.. Aku suka.

Aku suka pada keindahan..kecantikkan. Kenapa?

Sebab cantik itu unik.

Pada aku.. Setiap insan itu puya indahnya dan celanya sendiri. Aku juga punya cela aku . Tidak aku nafikan. Aku bukanlah yang setiap inci tubuhku indah gebu umpama bidadari. Tidak..dan jauh sama sekali. Tapi apakah salah jika aku bercantik2 utk aku menyiapkan diri bagi hari kelak. Aku ingin pasangan aku mendaoatkan yang terbaik dari aku. Itu sahaja. Dan kepuasan diri buat aku.

Ahhh..sudahlah. Bukan ini yang ingin aku utarakan.

Aku gusar akan hal lain. Apakah kau tahu payahnya hendak mengikis rasa kurang suka kurang gemar akan sesuatu. Tatkala kau menyatakan hal yang satu itu. Aku takut..hati aku gusar. Penerimaan yang tiada siapa tahu.

Aku adalah aku. Ditakdirkan aku untuk dilahirkan di negeri itu. Bukan aku pinta.

Benci. Kurang suka.
Perasaan itu aku tidak punya kudrat atau kuasa utk memadamkannya.

Tiap insan itu punya pengalaman yang menyebabkan ia bertindak sedemikian rupa. Entahlah..aku tak tahu apa yang aku rasa.

Jujur aku senang dengan keberadaan kau di sisi. Sungguh.

Cuma.. Apakah aku layak buat kau? Terlalu banyak cela aku. Apa kau mungkin menerima aku apa adanya? Luar dan dalam? Zahir dan batin?

Aku rapuh. Ahhh..mungkin mereka menilai aku kuat.ya mungkin juga aku kuat tapi apa yg mereka tak tahu. Aku cepat memendam rasa.

Aku risau akan ketidakpastian masa depan.

Kadang terlintas di hati,mungkin aku tak layak buat sesiapa.

Bahagia aku bila melihat mereka yang bakal disatukan kerna aku sendiri belum pasti apa aku juga berkesempatan utk merasa hal yang sama. Jadi,biarlah aku turut berbahagia akan berita itu. Sungguh dia insan yang bertuah.

Walhal aku masih terkontang kanting disini mencorak kehidupab aku yang aku kadangkala penat utk membawa langkah menempuh hari hari mendatang. Masaku terhad.

Kadang mereka tidak tahu apa yang harus aku lalui. Tidaklah seronok akan diri ini melakukan sesuatu hal kerna kau terikat akannya.

Jujur.

Kebebasan aku terbatas. Riadah bersama teman lain juga tiada. Peyang aku dihabiskan di stadium..
Gaya rumah kedua aku gamaknya.

Entahlah berapa lama lagi diri aku mampu bertahan. Aku juga tidak pasti akan hal itu kerna saban hari perasaan itu kian menjauh. Aku buat..aku buat kerna amanah..bukan kerna minat. Bukan.
Buat kau,aku hargai keberadaan kau disisi. Biar seleceh apa pun ragam aku,kau masih setia disitu..memujuk dalam lembut. Memberi nafas buat aku utk terus disini,gagah berdiri.

Terima kasih.

Friday, February 28, 2014

Kalau cakap,semua boleh

Manusia,senang bercakap. Saran itu ini. Mudah memang mudah. Si tuan badan nak melaksana tuh,kemain payah.

Kalau betul nak bantu,bantu betul betul. Bila org bitau tips..cara cara semua,bisinglah apalah.

Nak belajar bahasa,mudah. Asas dua,perbanyakkan menggunakan bahasa dalam daily life. Malu?

Ahh,persetankan malu. Malu dalam belajar,bodoh.

Dah pandai nanti,hilanglah malu tuh. Dari kau duk hold tak do something about it,sampai ke tua la kau malu.

Adik maneh.. Langgar jelah kalau nak cakap bi tuh. Grammar is the last part. Faham?

Aku tahu lah aku belajar.

Kau nak guna bi tuh vocabs kena banyak,baru boleh cakap. Grammar tuh org tak pandg sgt pun bila cakap..ada faham? Bila on paper,barulah kena pulun. Haihhh..

Payah cakap kalau pemikiran org lain2 nih. 

Fun tak fun. Yes aku tak fun. Sebab papa tak ajar tgk program tv apa semua yg xdatang benefits.

MLM apa semua tuh memang aku tak tengok. Maaplah.. Kau hambiklah fun tuh sensorang.

Aku nak pandai. I wannabe someone with brain and skills.

Entahlah..

Lain orang,lain pandangan.

Saturday, February 22, 2014

The B-day

Ringkas.tepat dan padat.
Tengok siapa ingat dan siapa tidak.
Kalau dulu beriya aku uar uarkan. Kini,diam. Lihat dan perhati.

Thursday, February 20, 2014

Halus tapi sinis

Halus tapi sinis. Mulanya aku tak mengerti apa yang adi maksudkan pada aku ketika dulu.

Ujarnya.. Dalam lembut aku berbicara ada pedihnya, tajam merobek kalbu.

Kini aku sedar. Aku kadangkala tak pernah merancang akan kata kata itu. Aku cuma menzahirkan apa yang aku rasa songsang di mata aku. Ya aku akui diri ini ,jasad ini juga punya pincangnya yang sendiri. 
Sarkastik.
Sarkastik tidak bermakna kau perlu bertutur kasar. Dalam nada lembut dan sopan juga bisa jadi sarkastik jika apa yg di ucap kena pada tempat dan waktu.

Aku bisa terima teguran kerna aku tahu diri ini masih kurangnya ilmu. Namun teguran itu biarlah berhemah bukan herdikan semata yang mampu membina rasa benci di jiwa.

Mungkin usia aku muda tapi ya. Gaya pemikiran aku kadangkala tidak seiring usia. Aku gemar berfikir. Masa kecilku dipenuhi dengan buku ilmiah dan fakta. Aku terdidik dari itu. Secara luarannya mungkin kau lihat aku orangnya sempoi ringkas atau apa adanya. Tidak kau ketahui betapa kompleks cara aku berfikir sebenarnya.

Betapa aku punya perbualan dengan diri sendiri itu lebih acap berbanding dgn insan di luar.

Aku bukanlah orang yang gemar akan masalah dan aku yakin semua juga begitu. Sesuatu yang mudah biarlah terus menjadi mudah. Yang berat pula cuba bersama utk dipermudahkan.

Mungkin ada yg lebih gemar diam dan perhati. Tapi itu bukan aku.

Aku diam dan aku perhati tapi aku tidak akan terus diam. Aku punya suara. Lantang.

Sejak kecil diri ini di didik utk tidak gentar melontar suara di khalayak ramai. Sejak kecil aku di beri pendedahan akan perlunya bersuara. Jika tidak,kau akan ditindas.

Yang di atas akan tetap di atas tersenyum gembira atas kegerunan kita.

Friday, February 14, 2014

Niaga niaga

Nampaknya.. Ada sokongan dari pihak pihak terdekat. Sepupu gua dr mesir pun tgh kalut nk jadi supplier aku tlg juai juai. Acah main juai juai pun hado. Hahaha.  Jubah handsocks bedak arab and perfume. Hurmmm. Gue nak kene tgk pasaran how. Pk branding pk promotion tools. Banyak nih hoiii nak kene buek. Nak pakai ig aku ke pakai ig lain? Kan kalut kang nak balas all the texts yg masuk. Itu tak kene pk nak sumbat akaun mana bahagi profits how. Dulu aku niaga aku niaga sorg2. Senang. Modal sendiri untung sendiri. Ciput pun ciput la janji mengalir je masuk. Bila ada partnership nih. Kene duduk bw bincg sikek lah. Takkan nak kaut sorg. Hamboihhh.
Wa suke juai online2 nih cume wa xsuka tang shipping tuh. Kompemmm aaa letih joih nak tulis surat kat pos laju forms tuh pastu nak p ngantornya lagi. Adeeh. Tapi kalau dh minat. Wattodo. Hadap sajalah... Itu pk kemudian. Aku aritu ada simpan nama brader nak buek tagging branding nih. Ada duk celah mana ek? Alahai alahai....

Wa suka idea buek bisnes tudung mesir and tudung dgn syima tuh. Wa pun ada pk nak buat tudung tiedye. Agak agak mana eh nak cari pewarna baju? Hehe.. Kita kasi testing dulu lah. Kalau jalan kita proceed. Mihmihmih.

Pastu wa ingat wa nak juai selimut baby yg wa sendiri cari materials dia. Ada dah duk dalam kepala nak cr mana.

Tggu cr tailor ja. Setel. Haha
Sebelum apa apa pun. Tggu duit in dulu. Br bisa cerita panjang. Now sengkek gila. Nafsu aku nak membeli online pun terpaksa di kunci. Alahaiii

Duiiit duiiit,dimana kauuu.

(kan best kalau daun tuh duit)monolog dalaman sambil  kuis kuis daun kering gugur tepi taman...

Thursday, February 13, 2014

V day

Thanks for everything you gave me.

You have no ideas how I love to see you stare at me. The way you glance and looking deep thru my eyes.
Your eyes your charms will never fail to make me smile inside. How I love to see all that. If I own a gopro camera I would probably captured every single motion of you. Of us. Because it's precious.

Having you beside makes me feel secured. Thanks for the love you give me.
To be loved and be loved is awesome.

Blind is love. Love is blind as said from unknown old folks.
But for me..
Love is acceptance. Acceptance of how you tolerate with her and in tune with her ways. To know every single lackness she had. The strength she got and how sick annoying manja gedik and drama queen she can be but the end of the day,
You are still there. Waiting for her with a smile that full with warmth of love.

If I have a power to change my past. I will never change it even an inch. A little twist peach of my life scenes absolutely will give an impact to my future. Perhaps I will never meet you now. Or even worse I probably not here laying down on my bed with burned skintone typing this not so  short cheesy essay and be what I am now.

I sang  and I meant it.

If the jodoh are not with us. Never put a blame on you.
The moment we had created were beyond  awesome.

We can be a good planner but  upthere can be  way better incredible planner for us.

Yes to fall in love is easy but to stay in it is everything. When I do love, I do it by all of my heart.


Wednesday, February 12, 2014

Beratnya!!!!!!!

Demmm aaa! 14 days of training camp gimme nada!
Berat makin pommpommpommm naik adele..
Bukannya makin turun!
Adehhh. Kemain jauh lagi gap dia
Dari 51kg ke 58kg hoii. Walhal kelmarin weighing 56 ja. Saka apa dol ada duk tumpang dalam badan nih.

Whoaaa whoaaaa. (nangesss)

Howlah howlah nak kuyus balik nih.

Ade yg start diet ekstremmm nih kang. Jangan sampai jangan sampai

Self-esteem rasa jatuh.
Dengan hitam berkilat gemuk perut tak rata kurang tinggi lagi

What a package wehh i've got!

Doa doa.. Doa yun kurus perut rata!

Ayuh kita set goal kurus mehhh!

Gantung!

Hurmm hurmmm. Malam people.

Esok last training camp yeay! Esok ada 2k yeay!
Tinggal few days before my birthday yeay!

Agak agak kalau minta kahwin awaiii as hadiah besday ken aaa?

Kahwin gantung pun hokayh. Ala ala... Plisssss aaa say ken .

Sunday, February 9, 2014

Random talks

Osemm juga ehh ada blogger on the go nih. Everytime rasa nak tulis pape je. Terus capai hp,tulis.
Bosannya.
Penat.
Bila lah nak tamat semua nih.
Ini hari aku nak lepaskan semua kelelahan aku.
Ye aku penat. Aku letih. Badan aku sakit badan penat. Mata aku pedih. Jiwa aku terganggu.
Jiwa letih. Emosi berkelodak.
Rutin yang sama. Hari bertukar hari. Masa bersilih ganti tapi aku masih disini melakukan hal yang sama. Betapa aku ingin keluar daru kepompong ini. Allah!
Mata kian kabur. Terasa nikmat mata semakin lama semakin ditarik semula dariMu. Aku kejam terhadap tubuj badan ku sendiri. Terasa bersalah menternak lemak dengan jaya. Menyeksa badan dengan lemak lemak yang berlebihan. Aku cuba. Aku cuba untuk membuang semua. Tapi tak aku nafikan. Aku kadangkala hampir berputus asa. Aku cuma insan biasa. Tiada apa istimewa tapi puya selautan kelemahan . Apakah kau bisa menerima aku apa adanya?
Jika kau inginkan wanita lembut sopan dan ayu,itu bukan aku. Jika kau ingin wanita tinggi lampai bak model. Itu juga bukan aku.
Hurmmm. Jauhnya lari topik.
Apalah mengarut bercelaru sangat fikiran aku. Adeihhh
Kbai

Adeiiiih

Hallu hallu people!  Pekabo?
Eden disini alhamdullilah sihat. Eden nih sebonarnya saja je nak testing blogging thru my new apps(blogger apps on the go ) katenyerrr. Nak tengoklah berapa padu dia boleh p. Kekekeke.
Utk makluman semua eden skrg nih tgh kalut lah tunggang terbalik training menjemur diri jadi hitam legam hangus nampak gigi je putih haihhh. Jauh beza hoiiiii dgn dulu. Sobs sobs. Eden okay je training kali nih setakat ni since eden dh set mind nak mai training dengan rela hatinya. Cuma itulah. Eden dah put on some weight. Adeiiih nampak badan montel bebenor haihhh. Yang peliknya... Eden dh training dah. Berat still laa maintain. Apa sehhh? Menganggu gugat jiwa keimanan sungguh!!!
Rasa kecewa bertalu talu mai bila pepagi lepas siap mandi bagai p timbang perghhh! Tak turun. KECEWA BAK HANG!
Tataulah nak buek lagu mano lagi aihhh. Dengan duit mengalir bagai air terjun lagi. Dengan tak habis pk lagi bila la nak setel hal mansuh ptptn. Dengan masalah kulit legam how la nak masuk kelas lagi. Dengan jadual tatau acaneee. Dengan tak habis pk how la aku nak mengangkut barang2 yg sedabak dua dabak dari tdi ke tf. Allah! Apa nak jadi nih...
Dengan nak get rid some of my stuffs lagi. Target sem depan sem 4. Aku cuba utk minimal kan barang aku. Cuba elak beli barang yg tak perlu ( payahhhnya tang nih)
Aku dah pk baik puya plan nak get rid some of my barang juga kat umah bangi tuh. Bj lama lama lelawas lagi kalau simpan tak pakai pun tak guna kan? Baik bagi org walau hati rasa berat. Yelah brg kita syg lagi. Bukan xsyg. Adeiiih. Takpelah. Ikhlaskan hati.
Itulah jelah arini malam ni nak bebel. Lama weh tak bebel. Sonok juga lah berbelog thru hp. Rasa rileks sikek nak typing2 bagai. Acah acah type meaej gituh. Lajuuu jerrr.
Sudahlah... Sy doakan para pembaca sekalian berada dalam keadaan sihat wala'fiat.

Sunday, January 19, 2014

da parfum le parie..

assalamualaikum!



a very short entry.

awopp awopp.. nak minta mende nihh..

SAYA NAK HADIAH BIRTHDAY SAYA PERFUMESSSS BOLEH?

TQ.

sebab saya rasa macam comel je..macam kiutmiut je kalau collect parfum bebanyak.. macam anggun je macam currlasss je bentuk bentuk botol dia. errrmmm, MENGGIURKAN! mihmihmih.

kbai,nak parfum tau!


Thursday, January 16, 2014

Allah tak sayang kita??


Assalamualaikum..


biasalah.. org yg dah ada anak akan jadi tempat luahan =.="
“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…"
Al-Baqarah: 286
Akan ada yang berkata.. "usah fikirkan, ini hal furu'.. percaya pada jodoh dan ketentuan"
tidak kurang juga.. "akhi.. akhi under tarbiyah, tak kan hal-hal macam ni pun jadi kes?"
tidak lupa.. "orang sedih pasal ummah.. ko sedih pasal perkara macam ni?"

sesungguhnya, mulut senang bercakap, tangan pantas menaip, otak mudah melontar pendapat..

hakikatnya..

empunya badan yang menanggung..
ujian diturunkan berbeza-beza ke atas setiap hamba, 
ada yang mudah memanjat, mungkin lemah berenang.. 
ada yang mahir terbang, mungkin lambat berlari..
ini sebahagian dari ketentuan Al-Baari’
kita hormat jihad yang mereka lalui..

atau mungkin juga Al-Hakam ingin menghapus dosa kita dengan turunnya ujian..
apa yang pasti, Allah rindukan rintihan hambaNya dalam setiap ujian..

"tapi aku dah doa tiap-tiap hari.. tiap-tiap kali habis solat.. kenapa Allah tidak makbulkan?"

bayangkan ketika kita kecil.. kita ternampak pisau di dapur..
sebab pisau tu berkilat, shiny, anggun, plus kita selalu nampak mama main dengan pisau tu..
kita jadi tertarik..


lalu kita hampiri pisau tu dengan penuh harapan..

tapi bila kita almost grab the knife, mama kita sempat capai dulu dan sembunyikan..


kita? kita akan menangis, merayu, mengamuk kat mama sebab kita nak sangat pisau tu..

sebab apa? sebab kita bodoh.. ehem... sebab kita jahil (sopan sikit ayat tu teme...)



adakah mama kita buat macam ni sebab tak sayang?

bahkan dia lebih tahu dari kita akan bahaya yang kita tak tahu pada waktu tu..











i know that feel bro....

i know...

itulah Allah kita.. Allah akan beri yang terbaik untuk kita, bukan yang menghancurkan kita.. Alhamdulillah

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui”
Al-Baqarah : 216
Allah itu tidak kedekut..
kerana Dia lah Al-Wahab...
Dia lah Ar-Razaq..
cuma pemberiannya mengikut keperluan kita..
Dia Al-Muqit..

Allahualam...

CINTA , NAFSU ..TAUBAT



Dalam sebuah hadis, diriwayatkan tentang seorang
penjahat yang ingin bertaubat. Ia masuk ke masjid.
Ketika itu Rasulullah S.A.W sedang mengimamkan solat.
Setelah menunaikan solat mereka berbincang-bincang dan
penjahat yang ingin bertaubat itu mendengar Rasulullah
S.A.W berkata, "Barangsiapa yang meninggalkan sesuatu
yang haram maka akan memperolehinya ketika sudah
halal."


Setelah Rasulullah S.A.W dan para sahabat bersurai,
pemuda itu turut meninggalkan masjid. Hatinya masih
ragu untuk mengutarakan taubatnya. Namun ucapan Nabi
tadi amat terkesan di hatinya.


Malam pun menjelang. Suasana yang sering menggoda
dirinya untuk melakukan keburukan. Tiba-tiba dia
berhasrat untuk merompak salah sebuah rumah yang
dihuni oleh seorang janda. Ternyata di rumah janda itu
terdapat banyak makanan yang enak dan pasti mengundang
selera. Ketika dia sedang memulakan suapannya
tiba-tiba dia teringat kata-kata Rasulullah S.A.W.
siang tadi. Akhirnya dia tak jadi makan.


Tatkala beranjak ke bilik ke bilik lain, dia menjumpai
perhiasan dan wang yang banyak. Dan ketika dia hendak
mengambilnya, sekali lagi dia teringat kata-kata
Rasulullah S.A.W. Lalu dia membatalkan niat jahatnya.
Setelah itu dia masuk pula ke sebuah bilik yang besar.
Didapatinya janda mu'minah itu sedang terbaring tidur
dengan lenanya. Apabila ternampak wajah janda yang
cantik dan rupawan itu, dia tergoda dan bermaksud
untuk melampiaskan nafsunya. Namun tiba-tiba dia
teringat kembali kata-kata Rasulullah S.A.W tadi.
Barangsiapa yang meninggalkan sesuatu yang haram ia
akan memperolehi barang tersebut ketika ia sudah
halal.


Akhirnya, sekali lagi beliau membatalkan niat
jahatnya. Lalu dia pergi meninggalkan rumah itu dengan
hati yang lega kerana mampu mengalahkan nafsunya.


Fajar mula menyinsing. Penjahat tadi pergi menunaikan
solat subuh di masjid. Kali ini dia bertekad, dia akan
bertaubat di hadapan Rasulullah S.A.W. Setelah solat,
beliau duduk menyendiri di satu sudut masjid, merenung
kembali peristiwa yang baru dialaminya malam tadi. Dan
menghitung betapa besar dosanya andai perbuatan itu
dilakukan.






Ketika matahari terbit datanglah seorang wanita ke
masjid dan menceritakan kepada Rasulullah S.A.W.
kejadian semalam di rumahnya. Walaupun tiada barang
yang hilang namun beliau khuatirkalau-kalau pencuri
itu datang menyelidik semalam dan akan datang lagi
malam nanti. Wanita itu juga memohon kepada Rasulullah
S.A.W. agar sudilah mencarikan seorang yang sanggup
menjaga rumahnya. "Kenapa kau hidup sendirian?" tanya
Rasulullah S.A.W padanya. Wanita itu menjawab bahawa
suaminya telah meninggal dunia.


Rasulullah S.A.W mengarahkan pandangannya kepada
seorang yang sedang duduk menyendiri di satu sudut
masjid. Rasulullah S.A.W bertanya pada lelaki tersebut
(penjahat tadi), adakah beliau sudah beristeri?


Setelah Rasulullah S.A.W mengetahui bahawa lelaki itu
telah kematian isterinya, maka baginda menawarkannya
seorang calon isteri. Lelaki itu terdiam begitu juga
janda yang mengadu tadi. Mereka sama-sama malu. Tetapi
Rasulullah S.A.W yang arif kemudian mengikat kedua
insan itu menjadi suami isteri yang sah. Dan, pecahlah
tangis lelaki itu, lalu diceritakannya kepada
Rasulullah S.A.W peristiwa yang sebenarnya, dan bahawa
pencuri itu tidak lain adalah dirinya sendiri.


Wanita itu keluar dari masjid dari masjid diiringi
lelaki yang kini telah menjadi suaminya. Mereka
berjalan beriringan menuju rumah yang malam tadi
hampir dicerobohinya. Disana makanan-makanan yang enak
masih utuh seperti yang dilihatnya malam tadi. Bezanya
sekarang, makanan itu sudah tidak haram lagi. Maka
tanpa ragu-ragu makanan itu disantapnya.


Wang, emas dan perhiasan yang hendak dicuri, kini
sudah menjadi miliknya yang halal. Bahkan dia boleh
menggunakannya untuk berniaga, tanpa haram sedikitpun.
Sementara wanita cantik yang hampir dinodainya
semalam, kini benar-benar sudah menjadi isterinya...
berkat kemampuannya menahan nafsu syaitannya.


Lelaki itu berbisik sendiri dalam hati, "Benarlah
sabda Rasulullah S.A.W, barangsiapa meninggalkan yang
haram maka ia akan memperolehinya ketika ia sudah
menjadi halal."






Demikian indah Islam mengajar erti cinta. Cinta yang
tidak diliputi keraguan, cinta yang menimbulkan rasa
tenteram, cinta yang menumbuhkan kedamaian, cinta yang
menyuburkan keimanan dan ketaqwaan. Cinta yang apabila
kita meneguknya akan diperolehi kenikmatan yang lebih
dalam lagi.


Marilah kita menjenguk dan menyemak hati kita.
Masihkah ada cinta di sana? Sudahkah kita mengemas
cinta kita dengan kemasan Cinta Rabbani dan memberi
label halal di atasnya? Dan sudahkah kita
menyingkirkan cinta syahwat yang akan menjerumuskan
kita dalam petaka yang berpanjangan?

Someone.

Bismillahirrahmanirrahim


Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seseorang yang mampu tersenyum tatkala ujian menikam. Agar mereka yang lain mampu mengerti bahawa indahnya senyuman disaat teruji.

Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seseorang yang masih bersyukur biarpun dihimpit kekurangan. Kerana aku mahu mereka merasai nikmatnya ketenangan dalam kesederhanaan.

Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seseorang yang mampu memberi apapun. Meskipun hanya secebis harapan & senyuman. Kerana aku mengerti bahawa manusia seperti juga aku, menagih sebuah harapan & semangat dalam menuju menggapai sebuah impian.


Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seseorang yang layak mengasihi, menyayangi & mencintai apapun ada disekelilingiku. Sehinggapun jika aku dibenci kerana aku tahu bahawa kasih sayang adalah nadi buat mereka untuk terus melangkah.

Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seorang sahabat buat sahabatnya yang lain. Seorang sahabat yang mampu menilik 1001 rahsia kedukaan yang di pendam disebalik kerlipan redup matanya tatkala sahabatnya tak mampu bersuara.
Seorang sahabat yang bisa mendengar bisikan hati tatkala sahabatnya tak mampu berbicara walau sebaris kata. Seorang sahabat yang bisa memegang erat tangan sahabatnya ketika sama-sama meniti di atas titian menuju jannah.

Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seorang anak buat ibu ayah & cikgu. Seorang anak yang dapat menginfakkan manfaat buat mereka di akhirat kelak. Agar kesemua mereka tergolong dikalangan hamba-Nya yang bakal mengatur langkah kebahagiaan di atas titian menuju syurga bersama sebuah senyuman ketenangan.

Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seorang isteri buat seorang suami. Seorang isteri solehah yang bisa membawa si suami berada dikalangan mereka yang soleh.
Tergolong di dalam keramaian bapa mithali & hamba yang tawadu' di syurga nanti. Kerana aku mahu dia merasa kemanisan itu. Jika bukan di dunia, Insha Allah di syurga sana.

Aku mahu menjadi seseorang.
Bukan orang-orang. Seorang hamba yang sentiasa merasa hina di hadapan Tuhannya. Seseorang yang tidak lokek mengalirkan air mata di atas tikar keinsafan. Seorang hamba yang tak akan pernah takut untuk kehilangan apa kerana Tuhannya. Seseorang yang bila matinya nanti, mampu menghidupkan jiwa mereka yang masih bernyawa.

Aku bercita-cita menjadi seseorang. Seseorang yang Dia kenali meskipun tiada siapa pun pernah mendengar derap langkahku hatta hembus nafasku tatkala jantungku masih rapi berdegup.

Cita-cita engkau biar tinggi
Biarlah bukan hari ini
Insha Allah suatu hari nanti
Meskipun ada yang kata, 'eh, boleh ke ni??'
Ini antara aku & Ilahi.

Meskipun nanti engkau sepi seorang
Terduduk tersimpuh di atas tikar mengkuang
Walaupun tiada siapa yang datang
Ingatlah bahawa Allah tidak pernah berhenti menyayang.

Aku dihambat perasaan pedih cemburu
Cemburu pada mereka yang sudah layak menghidu harum syurga-Mu
Malu sekali  ibadahku tidak berlagu
Adakah aku layak bertemu-Mu?
Allah, terimalah aku..

Aku rindu
Rindu ingin melihat wajah-Mu
Walau hanya sekilas mampu
Wajah yang selalu bersamaku tak kira ketika aku tersenyum atau menangis sedu
Tetapi adakah aku mampu
Ya Rabbi, ampuni aku..

Biar darah jadi baja
Biar tulangku menjadi tonggaknya
Islam tetap di puncak
Biar imanku terus melonjak

Aku tegar 
Aku rela
Sekalipun aku dihenyak 

Burung-burung hijau terbang
Ruhku tenang melayang
Syurga firdausi menungguku datang 
Bidadari pun tersenyum
Merindu cumbu harum 
Di saat cinta mekarku bercantum

Pergiku tak kembali
Kerana memburu nikmat syurgawi
Itulah yang hakiki itu yang abadi
Dan ku tidak mati
Bahkan hidup dengan rezki Ilahi

Kejayaan
Kebahagiaan
Bintang syuhada yang dirindukan

Datang datanglah wahai syahid 
Dambaan mujahid
Aku relakan sakit yang sedikit

Dari tahanan sementara
Biar aku nestapa
Dan jika Dia mengizinkan,
aku mahu menjadi seseorang itu. Seseorang buat seseorang yang lain. Seseorang itu yang bukan lagi bergelar orang-orang ini yang hanya mampu bergerak ke sana & ke mari apabila dihembus angin.
Moga Allah redha.

Pengakhiran terakhir....


Orang selalu berkata
mengucap dua kalimah syahadah
di saat nafas terakhir
itulah husnul khatimah

Aku terfikir
mampukah aku?

Layakkah aku untuk mengucap dua kalimah syahadah
tatkala tugas Syahadatul Haq aku pun tak selesai?




Aku impikan kematian
di saat aku mengecap taqwa terhadap Ilahi

Aku impikan kematian
di saat amalku memuncak ke langit

Aku impikan kematian 
di saat Allah redha terhadapku dan aku redha terhadapNya

Aku impikan kematian
pada ketika ibu dan ayahku meredhai dan mengakui aku sebagai anak yang soleh

Aku impikan kematian
tatkala aku sudahpun mengumpul bekalan secukupnya

Aku impikan kematian
yang menghidupkan hati-hati di luar sana

Aku impikan kematian
tanpa hisab dek syahid di jalanNya

Aku impikan kematian
di saat tugasku sudahpun selesai

Aku impikan kematian
yang menjadi pintu yang membawaku bertemu Ilahi

Mengapakah aku impikan sebegini?
Kerna benarnya firmanNya

Setiap yang bernyawa
pasti akan merasai kematian

-END-








=.=
Wahai Tuhan kami,
matikanlah kami di dalam husnulkhatimah
dan jangalah matikan kami
di dalam su'ulkhatimah


c/p : azra's.